KATARAKT VEYA SAYDAM LENS CERRAHİSİ ÖNCESİ VEYA SONRASI BİLGİLENDİRME

KATARAKT VEYA SAYDAM LENS CERRAHİSİ ÖNCESİ VEYA SONRASI BİLGİLENDİRME

Katarakt Nedir?

Katarakt, gözümüzün şeffaf olan merceğinin bulanıklaşmasıdır.

Katarakt nasıl tedavi edilir?

Katarakt'ın tek tedavisi ameliyattır. Katarakt ameliyatı, bulanıklaşmış merceği yapay bir mercekle değiştirmeyi içerir.

Ameliyat öncesi, ameliyat günü ve sonrası aşamalar nelerdir?, ne gibi tedbirler alınmalıdır?

Ameliyat öncesi, ameliyat günü hazırlıkları ve ameliyat sonrası talimatlar aşağıdaki şekilde verilmiş olup, bu aşamalar, gözün durumuna, doktorlara veya kliniklere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Tüm bu talimatları doktorunuzla teyit edebilirsiniz.

KATARAKT AMELİYATI ÖNCESİ HAZIRLIK

Doktor muayenesinde görme değerleriniz, kataraktın şekli ve derecesi değerlendirilir. Göz dibi gözden geçirilir. Göz dibinin seçilmediği durumlarda ise genel bir değerlendirme için göz ultrasonu çekilir. Göze yerleştirilecek merceğin numarasını belirlemek için biyometri denilen olçüm yapılır. 

Doktorunuz aspirin gibi kanı sulandırabilecek ilaçları geçici olarak bırakmanızı tavsiye edebilir. Ayrıca prostat ilaçlarının katarakt ameliyatını etkileyebileceğinden, prostat problemleri için herhangi bir ilaç alırsanız doktorunuza bildirin.

AMELİYAT GÜNÜ

Ameliyat günü göz kapaklarına makyaj ve losyon sürmeyiniz.

Size refakat edecek ve ameliyat sonrası eve götürecek bir aile ferdi veya arkadaşınız ile birlikte hastanede bulunmanız önerilir.

 Ameliyattan önce hasta bilgilendirme formu okunması ve sonrasında imzalanması için size sunulacaktır.

AMELİYAT

Katarakt ameliyatlarında üç farklı teknik uygulanabilmektedir. Bunlar;

Manuel ( Kataraktlaşmış merceğin bir bütün olarak doğurtulması )

Fakoemülsifikasyon ( Kataraktlı merceğin çok küçük kesiden özel aletlerle parçalara ayırarak alınması)

Femtosaniye lazer destekli fakoemülsifikasyon (Önce lazer kullanılarak ameliyatın belli aşamasının tamamlanması ve işlemin fakoemülsifikasyon ile tamamlanması) ameliyatlarıdır.

Günümüzde en sık kullanılan teknik fakoemülsifikasyon yöntemidir. Ameliyat öncesi, göz bebeğinizi genişletmek için gözünüze damlalar kullanılacaktır. Ameliyat genellikle bölgesel anestezi altında gerçekleştirilir. Ancak duruma göre sedasyon veya genel anestezi altında da ameliyat gerçekleştirlebilir. Ameliyatta Baticon gibi dezenfektanlarla göz kapakları temizlenir. Yüzünüzü tamamiyle kaplayan steril örtüler örtüldükten sonra ameliyat olacak gözünüzü açık tutmak için kapak teli yerleştirilir. Bu defa dezenfektanlarla göz yüzeyinin temizlenmesi sağlanır. Ameliyat sırasında gözünüz sık sık özel steril bir sıvı ile yıkanacaktır. Doktorunuz gözünüzün ameliyatını mikroskoptan bakarak gerçekleştirmektedir. İşlem sırasında rahat olmanız, gözünüzü sıkmamanız, gözünüzü tepeye bakacak şekilde sabit tutmanız önemlidir. İşlem sırasında vücudun ve kafanızın da oynamaması gerekir.

Cerrahi işlem sırası ile;

Korneal yan ve ana kesilerin yapılması (Kesi boyutu 0,9mm ve 2,2 mm)

Kapsüloreksiz: Doğal merceğimiz veya katarakt kapsül tarafından sarılmıştır. Kapsüloreksiz yaklaşık 5mm daire şeklinde kapsülde açıklık oluşturulmasıdır.

Sıvının kapsül altından verilerek kataraktlı doku ile kapsülün bir birinden ayrılması sağlanılır

Kalem şeklinde bir prob ile ultrason dalgaları kataraktlı dokuları parçalara ayırır ve küçük parçalar yutularak gözden uzaklaştırılır. 

Kapsül içi tamamiyle boşaltıldıktan sonra, içine mercek yerleştirilir. Günümüzde mercekler katlanabilir özelliktedir ve 2.2 mm geçtikten sonra kapsül içinde açılarak gerçek boyutlarını almaktadır.

Ameliyat bitiminde gözünüz bir bandaj ile kapatılır. Ortalama katarakt ameliyatı 15-20 dakika arasında sürmektedir. 

AMELİYAT BİTİMİ SONRASI, İLK GÜN

Katarakt ameliyatından sonraki birkaç saat içinde:

Ameliyattan sonraki ilk 2 saat sırtüstü yatarak dinlenmeniz gerekmektedir. Genel anestezi alan hastalar dışındaki hastalar katarakt ameliyatından iki saat sonra duruma göre  taburcu edilebilirler.

Gözünüzün bandajı doktor tercihine göre aynı gün veya sonrası gün açılır ve göz damlalarını kullanmaya başlarsınız. Göz bandajınızı doktor kontrolü veya önerisi olmadan çıkarmayın. Size bandajı çıkardıktan hemen sonra başlayabileceğiniz göz damlalarının reçetesi verilecektir.

Ameliyatlı gözünüze dokunmayın, üzerine baskı kurmayın. Yatakta dinlenecekseniz veya uyuyacaksanız sırtüstü pozisyonu veya ameliyat olmayan göze doğru yatmayı tercih edin. 

Gerekmedikçe öne eğilmeyin ve ağır yük kaldırmayın

Çoğu durumda, yiyecek kısıtlaması yoktur.

Ameliyattan sonra ağrınız olması durumunda aspirin gibi kan sulandırıcılar  dışında herhangi bir ağrı kesici ilaç alabilirsiniz. Çok şiddetli ağrılarda, ağrılara bulantı-kusmaların eşlik etmesi durumunda, ağrıkesiciye rağmen geçmeyen ağrılarda doktorunuzu veya hastanenizi haberdar edin.

AMELİYAT SONRASI İLAÇLAR

Katarakt ameliyatı sonrası, enfeksiyonu kontrol etmek, iyileşmeyi hızlandırmak  için göz damlaları kullanacaksınız. 

Bu göz damlaları, genellikle antibiyotikler, steroidler, antienflamatuar veya bunların kombinasyonundan ibarettir. Gözün durumuna bağlı olarak verilen ek ilaçlar olabilir. 

Damlaların tam etki düzeyine erişmesi için her damla arasında en az 5 dakika süre bırakılmalıdır. Göze tek bir damla gelmesi yeterlidir.

Ameliyat sonrası reçete edilen göz damlalarını doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda programa uygun şekilde kullanın. 

Damla öncesi eller yıkanmalıdır. Şişenin ucu göze değdirilmeden, diğer elin işaret parmağı ile alt kapak hiç baskı yapılmadan hafifçe aşağı çekilip, kafa geriye eğilerek tek damla damlatılır. Damlanın dışarıya akan kısmını yanaktan silebilirsiniz. Uyuduktan sonra damla damlatmak için uyanmaya gerek yoktur. 

AMELİYATIN İKİNCİ GÜNÜ VE SONRASI

Ameliyatın sabahı gözbandajınız açılmış ise gözlerinizi yıkamadan, göz bandajınız yerinde ise bandajı açmadan söylenilen doktor  randevunuza gelin. Kullanılan/kullanılacak göz ilaçlarınızı yanınızda getirin.

Doktorunuz göz muayenenizi yapacak ve gerekli bilgilerde bulunacak.

Ameliyatın bir gün sonrasında görmede artış hissedilmek ile beraber  iyileşme süreci uzayabilir, göz içi merceğine uyum sağlaması biraz zaman alabilir.

Katarakt ameliyatı bir seferde bir göze yapıldığı için, ikinci göz ameliyat edilene kadar gözleriniz arasında görme dengesizliğ olabilir.

Gözünüzün kaşınması, gözde sulanma ve hafif bir yabancı cisim hissi  ameliyat sonrası günlerde yaşanabilen bir durumdur. Genellikle bu rahatsızlıklar günler içinde azalır.

Kendinizi ne kadar rahat hissettiğinize bağlı olarak 24 saat sonra normal aktivitelere devam edebilirsiniz. İyileşme sürecinde  uymanız istenecek birkaç talimat vardır.

Bunlar;

Birkaç hafta boyunca yorucu aktiviteler yapmayın. 

Enfeksiyondan korunmak için ilk 1 ay boyunca havuza veya denize girilmemelidir. Sauna ve solaryumdan da bu sürede uzak durulmalıdır.

Ameliyattan sonra gözlerinizi ovuşturmayın. Gözünüzden akan yaşı silmeniz gerektiğinde, gözyaşınızı temiz bir mendil ile  yanağınızdan siliniz. 

Kirpik, göz kapağı ve çevresine 10 gün boyunca makyaj yapmayın.

Toz,kir, polen içeren ortamlardan kaçının, yoğun rüzgarlı havalarda kapalı ortamlarda kalmayı tercih edin.

Özelliklede parlak güneşli günlerde  güneş gözlüğü kullanmayı öneririz.

Araç kullanmaya ameliyat olan gözün ne derece iyileştiğine ve diğer gözün durumuna bağlı olarak doktorunuz önerisi ile başlayın.

Göz dışı hastalıklar için aldığınız ilaçlarınız mevcut ise onlara  devam edebilirsiniz.

Ameliyattan sonra gözlük numaralarınız çoğunlukla değişir, yeni gözlük muayeneniz için acele etmeyin.

Ameliyat sonrasında yanlarda ışık parlamaları veya kenarlarda siyah görüntüler olabilir ve zamanla bu şikayetler geçer. Ancak ışık çakması tarzında bir durum ve özellikle de beraberinde sinek uçuşmalarının artması durumunda, sayılamayacak kadar fazla sayıda sinek uçuşmaları olması durumunda doktorunuzu haberdar edin.

Çok odaklı merceklerin (multifokal, trifokal, akılı mercek) özellikleri olarak ışıkları dağınık veya hareli olarak görebilirsiniz. Bir çok hasta 6 ay gibi sürede bu görüntülere beyin uyumu gelişmektedir. 


 

İzleme 1765

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap