

Kaygıları Canına Tak Edenlere, Psikoterapistlerce Onaylı Profesyonel Yöntemler
Kaygıları Canına Tak Edenlere İlaç Gibi Gelecek Uzman Psikoterapistlerce Onaylı Yöntemler
Kaygı bozukluğu, diğer ismiyle anksiyete özellikle son yıllarda birçok kişinin canını sıkan bir rahatsızlık haline geldi. Panik atak kadar ciddi olmasa da insanın hayat kalitesini ciddi anlamda etkileyen bu sorun hakkında oldukça faydalı bazı tüyoları tecrübelerime göre yeniden yorumladım:
1. Anksiyetenize soğuk uygulayın!
New York' ta görev yapan Psikoterapist Sheri Heller, stresinizi soğutma yönteminin öneminden bahsediyor. "Ellerinizi buz gibi soğuk suya sokun ve sonra biraz da yüzünüze soğuk su çarpın. Soğuk su ile yapılan hissel stimülasyon anksiyete ile birlikte gelen hoşnutsuz duyguları kırıp yok etmeye yarayabilir. Ayrıca stres hormonu olan kortizol de düşecektir."
2. Yumruklarınızı sıkın! Egzersiz yapmanın anksiyete üzerindeki faydaları bilinse de, kimse panikatak yaşıyorken bir koşuya çıkmaz ya da yürüyüş yapacak cesareti bulamaz. Richmond, Virginia'dan bir terapist Nicole O-Pries şöyle diyor; "Ellerinizi bacaklarınızın yanlarına koyun. Yumruklarınız iyice sıkın, sonra derin bir nefes alıp nefesinizi verirken yumruklarınızı bırakın. Sonra parmaklarınızı iyice gerdirecek şekilde ellerinizi açın ve baştan başlayın. Panik hissiniz azalana kadar bu gevşeme hareketini yapabilirsiniz."
3. Size kendinizi rahatlatacak bir cümleyi içinizden tekrar edin. Size kendinizi rahatlatacak bir cümleyi içinizden tekrar edin. Floridalı spiritüel terapist Carol Howe, şunları öneriyor; "En az üç kez burnunuzdan derin nefes alıp ağzınızdan verin. Sonra da kendinize iyi telkinler vermeye başlayın. "Güvendeyim, beni seven insanlar var, iyiyim..." bunu da üç kez tekrar edin. Yavaş yavaş daha rahatlamış hissedeceksiniz."
4. Panik halindeyseniz buna izin verin, kendinizi daha da strese sokmayın. Bazen anksiyete ile mücadele etmeye çalıştığınızda, daha kötü olursunuz. Howe'a göre bazen bu rahatsızlığın farkına varmak, bunu hissetmek için kendine izin vermek de işe yarayabilir. "Bu size korkutucu geliyor olabilir ama biz varlığına direndikçe anksiyete kendini daha da demirliyor gibi. Bazen ona izin verdiğimizde, gelip geçmesi daha olası."
5. Ağlamanız gerekiyorsa, mutlaka ağlayın! Psikoterapist Sheri Heller'a göre ağlamak da faydalı bir yaklaşım. Araştırmalar ağlamanın terapi etkilerini, duyguların dışarı çıkması için gerekli olduğunu kanıtlamış durumda. "Anksiyete çoğu zaman içimizde hapsolmuş mutsuzluklara karşı verilen bir tepkidir. Bu tür durumlarda, ağlayabilmek sinir sistemini rahatlatmaya yardımcı olur."
6. Sosyal medya uygulamarınızı bir süreliğine kapatın! New York'lu psikoterapist Lauren Rose'a göre insanların haber kaynakları yüzünden anksiyete yaşadıkları bir çağda yaşıyoruz. "Sosyal medya ve genel olarak internet, anksiyete ve korkuyu yükselten mecralardır. Çünkü burada alınan yanlış veya gereksiz bilgiler kişiyi olduğundan daha kötü hissettirebilir."
7. Çevrenize bakın, renkleri, eşyaları ya da diğer nesneleri bir bir sayın! O anda içinde bulunduğunuz durumu düşünmemek en sık verilen tavsiyelerden biridir. Yani kendi kendinize kendi dikkatinizi dağıtmanız gerekir. New York'ta görev yapan klinik sosyal hizmetler uzmanı Julia Colangelo şöyle anlatıyor; "İçinde bulunduğunuz mekandaki farklı renkleri, rakamları, eşyaları sayabilirsiniz. Panik halindeyseniz, ayaklarınızı yere bastıracak çok güzel bir zeka oyunudur."
8. Hislerinizi bir kağıda dökün! Hislerinizi yazmak her türlü duygu durumunda faydalı olabilir. Atlanta'da görev yapan terapist Karen Whitehead şunları ifade ediyor; “Birkaç kelimeyle veya madde madde olacak şekilde o andaki en büyük endişenizi kağıda yazın. Birer birer üzerinden geçerek bunların gerçek mi, yoksa sadece sizin fikriniz mi olduğunu düşünün. Çoğu zaman o anda içinde bulunduğunuz stresin tamamen kendi fikirlerinizden kaynaklı olduğunu, bu yoğunluğu kendi kendinize yumuşatabileceğinizi fark edeceksiniz."
"Pozitif düşünceler, pozitif duygular, davranışlar ve sonuçlar doğurur." Psikolog Dr. Ekrem Çulfa
Anksiyete (Kaygı), PanikAtak İletişim 05447243650 Hattımızı arayabilirsiniz
-
"Pozitif düşünceler, pozitif duygular, davranışlar ve sonuçlar doğurur." Psikolog Dr. Ekrem Çulfa Anksiyete (Kaygı), Panik Atak İletişim 05447243650 Hattımızı arayabilirsiniz