
PROFESYÖNEL KARİYER GELİŞTİRME
Kişisel gelişim , kişisel potansiyelinizi gerçekleştirmek için bilgi ve beceri geliştirme sürecidir. Kişisel gelişim, mutlaka işle ilgili değildir ve sağlığı, sosyal etkileşimi ve tamamen eğlenceyi iyileştirme amaçlarıyla işyeri dışındaki öğrenme etkinliklerini içerebilir.
Kariyer geliştirme , tercih edilen kariyer sonuçlarına yönelik öğrenme etkinliklerine (iş deneyimi dahil) odaklanma sürecidir. Kariyer gelişimi, kariyer yeterliliklerinin gelişimini de içerebilir.
Mesleki gelişim , kişisel gelişimi kariyer gelişimi ile birleştirir. Mesleki gelişim, kariyer gelişimine odaklanarak kendinizi geliştirme sürecidir. Genellikle mevcut organizasyonunuzdaki mevcut fonksiyonunuz veya disiplininiz ile ilgilidir. Genellikle performans değerlendirme gibi insan kaynakları faaliyetleriyle bütünleştirilir ve bu nedenle incelemeye güçlü bir şekilde odaklanır.
Mesleki gelişim için motivasyonlar şunları içerebilir:
Mevcut işinizde gelişmek
Terfi için hazırlanıyor
Kariyer yönünüzü değiştirmek
Mesleki gelişime yönelik yerleşik yaklaşımlar arasında teknik yardım (kaynakların sağlanması yoluyla), uygulama toplulukları (birbirlerinden öğrenen ortak çıkarları olan gruplar) ve koçluk ve mentorluk gibi yansıtıcı öğrenme süreçleri yer alır.
Yansıtıcı öğrenme süreçleri, geliştirme deneyimlerinizi inceleyerek gelişiminize ilişkin fikir edinmenize yardımcı olur. Yansıtıcı öğrenme, kendi gelişiminizin sorumluluğunu kabul etmenize, gelişim aktivitelerini faydalarıyla ilişkilendirmenize ve öğrenme deneyimlerinize değer vermenize yardımcı olur. Koçluk ve mentorluk, yansıtıcı öğrenmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Düşünme ve gözden geçirme, mesleki gelişim planınızın önemli ve ayrılmaz bir parçasını oluşturabilir.
KALKINMA PLANI
Mesleki gelişim faaliyetleri genellikle bir gelişim planına dayanır. Bir geliştirme planı, tipik olarak, personelin performans değerlendirmesinin bir parçası olarak bir personel üyesi ve onun bölüm yöneticisi tarafından kabul edilir . Performans değerlendirme döngüsü genellikle yıllıktır ve her döngünün sonunda bir gözden geçirmenin yanı sıra bir veya daha fazla yıl içinde gözden geçirme yapılır. Bireyin gelişim hedeflerinden en azından bazıları, ekibini, departmanını veya organizasyonunun hedeflerini destekleyecektir. Ancak, bireyin kendi gelişim planına sahip olması esastır.
Profesyonel gelişim planı, kariyer gelişim planı, kişisel gelişim planı veya bireysel gelişim planı olarak da bilinebilir.
Mesleki gelişim planlaması şunları içermelidir:
Mevcut güçlü yönlerinizin ve becerilerinizin denetimi
Kişisel işyeri hedeflerinizin netleştirilmesi
İş yeri eğitim ihtiyaçlarınızın analizi
Kısa ve uzun vadeli kişisel ve kariyer hedeflerinizin belirlenmesi
Bütçelenmiş ve önceliklendirilmiş SMART (spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi, zamanında) geliştirme faaliyetlerini içeren onaylanmış bir eylem planı
Düzenli gözden geçirme, yeniden değerlendirme ve yansıtma
Mesleki gelişim faaliyetleri şunları içerebilir:
Gayri resmi veya iş başında eğitim
Öz-yönelimli öğrenme
Çevrimiçi çalışma
Seminerler veya çalışmalar
Kısa dersler
Uzun kurslar
Resmi bir yeterliliğe yönelik çalışma
Bağlantıların etkinlikleri
MESLEKİ GELİŞİM İÇİN DESTEK
Aşağıdakiler dahil, mesleki gelişiminizi destekleyebilecek birçok kişi vardır:
Bölüm yöneticiniz veya amiriniz
Bir kariyer koçu, kariyer danışmanı veya yaşam koçu (bazı kuruluşlar bir koçluk programı sunar)
Mentorunuz (bazı kuruluşlar bir mentor programı sunar)
Güvenilir iş arkadaşları
Bir kariyer danışmanı veya kariyer servisi
Aile ve arkadaşlar