Şimal Artman NORMAL 20.02.2021 BİYOLOJİ SORU Likenlerin insanlara zararı var mı? Var ise nedir? Likenlerin insanlara zararı var mı? Var ise nedir? Etiketler : likenler Çözülmedi İzleme 304 Ahmet Özcan UZMAN 3 Yıl Önce Merhabalar, bu güzel soru için teşekkür ederim. Bazı zehirli türleri tüketmedikce bizler için hiçbir zararı yoktur. Örneğin Letharia vulpina zehirli bir türdür ve ülkemizde de bulunmaktadır
Elif İlter NORMAL 20.02.2021 BİYOLOJİ SORU Yosunlar ve likenler arasındaki fark nedir? Yosunlar ve likenler Etiketler : yosunlar likenler Çözülmedi İzleme 346 Ahmet Özcan UZMAN 3 Yıl Önce Merhabalar, yosunlar plantae (bitkiler) alemine dahil olan iletim demetsiz bitkilerdir. Likenler tek bir organizma olmadıkları gibi -alg ve mantar ortaklığı- mantarlar (fungi) alemine mensup canlılardır. İki organizmadan oluşmasına rağmen mantarlar aleminde yer almasının sebebi ise baskın canlının mantar olmasıdır.
Bengisu Zinni NORMAL 22.09.2020 BİYOLOJİ SORU göz renginin gensel açıklaması annesi kahverengi, babası ise mavi gözlü bir erkek çocuğun yeşil gözlere sahip olması ihtimali nedir? Etiketler : göz rengi göz yeşil göz mavi göz kahverengi göz çekinik gen baskın gen dna biyoloji Çözülmedi İzleme 379 Ahmet Özcan UZMAN 3 Yıl Önce Göz rengi, gözde ne kadar pigment olduğuna bağlıdır. Çok pigment varsa kahverengi oluşur, biraz pigment varsa yeşil, pigment azsa veya hiç yoksa mavi oluşur. Fakat basitçe anlatmak gerekirse, gözümüzün renkli bölgesi olan irisin iki katmanlı yapısının bununla ilgisi olduğunu söyleyebiliriz. İris içerisindeki arka katmanda her zaman çok miktarda melanin pigmenti vardır. Dolayısıyla gözünüz mavi de olsa, kahverengi de olsa bu bölgedeki pigment miktarı hemen hemen aynıdır. Ön tabakadaki miktar ise, göz rengini belirler. Hatta bu pigmentin yoğunlaştığı ve seyreldiği bölgeler de, bir göz içerisindeki renk farklılıklarını ve desenleri oluşturur. Ön katmanda az pigment varsa (veya neredeyse hiç yoksa), ışık bu katmandan geçerek arka katmana çarpar, büyük oranda soğrulur, bir kısmı yansır. Yansıyan kısım, ön katmandaki bükük kolajen dokusundan geçerek dışarı ulaşır. Bükülmüş kolajen sadece mavi dalga boyunu geçirebildiği için, göz mavi renkte gözükür. Dolayısıyla göz rengini belirleyen unsur, iristeki ön pigment katmanındaki melanin miktarıdır. Kısacası lise biyolojisiyle yani Mendel Genetiği ile açıklamaya çalışırsak %0' dır. Ancak Mendelyen hesaplar bu konuda yanıltıcı olacaktır. Çünkü göz rengi, genlerde bir çok etmene bağlı olarak ifade edilir (enzimler, anahtar-kilit uyumu vs.) . Bu bağlamda yavru bireyin mavi,yeşil,ela göz rengine sahip olması olasıdır.