Elif İlter NORMAL 20.02.2021 BİYOLOJİ SORU Yosunlar ve likenler arasındaki fark nedir? Yosunlar ve likenler Etiketler : yosunlar likenler Çözülmedi İzleme 346 Ahmet Özcan UZMAN 3 Yıl Önce Merhabalar, yosunlar plantae (bitkiler) alemine dahil olan iletim demetsiz bitkilerdir. Likenler tek bir organizma olmadıkları gibi -alg ve mantar ortaklığı- mantarlar (fungi) alemine mensup canlılardır. İki organizmadan oluşmasına rağmen mantarlar aleminde yer almasının sebebi ise baskın canlının mantar olmasıdır.
Elif İlter NORMAL 29.10.2020 SAĞLIK SORU Göz Damlaları Lazer operasyonundan sonra düzensiz damla kullanımı gözü ve iyileşmesini nasıl etkiler ? Etiketler : @gözsaglıgı Çözülmedi İzleme 344
Elif İlter NORMAL 29.10.2020 SAĞLIK SORU Sağlık Ilasik ameliyatı sonrası unutup gözü kaşımak ne derece risklidir ve flep tamamen ne kadar sürede iyileşir ? Etiketler : @drfaikorucoglu Çözülmedi İzleme 294 Doç Dr Faik Oruçoğlu UZMAN 4 Yıl Önce iLasik ameliyatı flepli bir ameliyattır. Önce femtosaniye lazer vasıtasıyla flep oluşturulur. Flep kaldırılır ve flep altı dokuya ekzimer lazer denilen ikinci bir lazer uygulanır ve numaralar silinmiş olur. Oluşturulan flep bir bandaj görevi görerek iyileşmeyi hızlandırır. Oluşturulan flep sayesinde 1 gün kadar kısa bir sürede iyileşme olur. Ameliyattan hemen sonrasında gözün ovuşturulması flep kaymasına veya kırışıklığına neden olabilir. Bu sebeple ameliyat sonrasında ellerin gözlerden uzak durması lazımdır. Daha sonraki günlerde göz ovuşturmaları flep ile ilgili bir sorun oluşturmasa da kronik göz ovuşturmaları kornea sorunlarına getirip çıkarabilmektedir. Sonuç olurak hafif bir göz kaşıması ile bir sorun beklenmez, ancak göze bastırarak şiddetli ovuşturmalardan kaçınmak gerekir. Göz ovuşturmalarının göz üzerinde etkileri ile ilgili olarak benim yayınladığım makaleleri de alttaki bağlantılardan okuyabilirsiniz. https://www.expermio.com/gonderi/goz-ovusturmaya-dikkat15 https://www.expermio.com/gonderi/goz-ovusturmak-zararli-mi
Elif İlter NORMAL 13.02.2020 SAĞLIK SORU Prk ameliyatlarında kornea kendini yeniler mi ve ne kadar sürede yeniler ? Lazer operasyonu Etiketler : sağlık Çözülmedi İzleme 467 Doç. Dr. Fırat Helvacioglu UZMAN 4 Yıl Önce Prk ameliyatında önce kornea epiteli kaldırılır sonrasında stroma denilen rejenerasyon kapasitesi sınırlı olan dokuya yüzeyel lazer uygulanarak hastaların kırma kusurları giderilir. Epitel tabakası kendini hızla yeniler ve işlem sonunda takılan bandaj kontakt lens altında 3-4 gün içinde iyileşir. Ancak iyileşen epitelin düzenli bir yapıya kavuşup, hastanın görmesinin düzelmesi 10-14 gün sürebilir. Genelde ilk 4 günde ağrı şikayetleri geçer ve 2 hafta içinde net görüşe sahip olur hastalarımız.
Elif İlter NORMAL 26.08.2019 KİŞİSEL GELİŞİM SORU Hubris Sendromu nedir? Hubris Sendromu hakkında bilgi Etiketler : #hubrissendromu #hubris Çözülmedi İzleme 505 Alev Uysal UZMAN 3 Yıl Önce Hubris kelimesi Antik Yunan mitolojisinden gelmektedir. Antik Yunan’da “hamartya” kelimesi yani aşırı gururlanma anlamındaki kelimeyle kullanılmakta (Brennan ve Conroy, 2013: 56) Yunanca ’da günah, yani “sin” kelimesiyle aynı kökenden gelmektedir. Bu yüzden hubris kelimesine Tanrı tanımazca ya da kâfirce gururlu olma hali şeklinde anlam verilmiştir (Barclay, 2000: 126). Adını Yunan mitolojisinde ölçüsüzlüğü, hayâsızlığı ve sonsuz gururu ile bilinen Hybris isimli periden alan hubris sendromu, genel anlamda kibirli olmayı, kendini kusursuz görmeyi ve kendisini hesaba çekecek bir otoritenin varlığına inanmamayı ifade etmektedir (Payne, 1960: 20). İngiliz politikacı David Owen ise “In Sickness and In Power: Illness In Heads of Government During The Last 100 Years” isimli kitabında hubrisi; “insanların ya da ülkelerin güç, şöhret ve zafer için birbirlerini yok edecek kadar ahlâksız davranmaları” şeklinde tanımlamaktadır (Owen, 2011). Hubris sendromu, gücü elinde bulundurma arzusu ile anormal davranış arasındaki bağlantıya odaklanan bir kavramdır. Hubris sendromu kazanılmış bir durum olmakla birlikte kişinin kendi içinden veya kendi özelliklerinin getirdiği bir durum değil de daha çok etrafından ya da çevresel koşullardan, ailesinden, yaşadıklarından, tecrübelerinden ve kişisel özelliklerinin toplamından elde edindiği ve sonradan edindiği bir özellik olarak görülmektedir (Owen, 2012; 2008: 428; 2006: 548). Tanrısal ego olarak da bilinen bu rahatsızlık (Bergman, 1986) güç zehirlenmesi ya da kibir sendromudur (Russel, 2011).