Girişimsel Radyoloji Nedir?
Girişimsel Radyoloji Nedir?
Girişimsel Radyoloji, Radyoloji Anabilim Dalı’nın alt bilim dalı olup hastalıkların tanı ve tedavisinde etkin rolü olan bir bölümdür. 21. Yüzyılın cerrahisi olarak da tanımlanmaktadır. Kapalı ameliyat yöntemlerinin uygulandığı bölüm olarak da tanımlanabilir. Girişimsel Radyoloji bölümünde temel ayırt edici özellik hastalara müdahale edilirken görüntüleme yöntemlerinin kullanılmasıdır. Bu da hasta açısından büyük yarar sağlamaktadır. Çünkü hedeflenen dokuya ulaşırken görüntüleme yöntemleri kullanıldığında, işlem güveliği artarak hastaya ciddi yararlar sağlanmakta ve körlemesine yapılan işlemlerin taşıdığı olası riskler de en aza indirilmektedir. İşlemlerde rehber olarak en sık kullanılan görüntüleme yöntemleri; Floroskopi, Ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi, ve Anjiyografi olup bu görüntüleme yöntemlerine hakimiyeti en yüksek olan hekimler radyoloji uzmanlarıdır ve uzmanlık alanlarının temelini oluşturmaktadır.
Girişimsel Radyolojide, “baştan ayağa kadar” damarsal ve damarsal olmayan birçok hastalığa tanı konulabilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Örnek olarak karaciğerden Ultrasonografi rehberliğinde biyopsi (parça alma) işlemi ile tanı konulabilmekte veya damarsal bir anevrizma (balonlaşma) damar içerisine ciltten girilerek kapalı olarak tedavi (embolizasyon) edilebilmektedir. Vücut ve organ bütünlüğünün korunması; açık cerrahi işlemlere göre en önemli avantajıdır. Bu nedenle hastaların hastanede kalış süreleri kısalmakta ve daha erken taburcu edilebilmektedir. Ancak unutmamak gerekir ki her hastalık girişimsel radyolojik yöntemlerle tedavi edilemez. Örneğin kalın barsak tümörünün tedavisi cerrahi olarak çıkarılması ve tamamlayıcı onkolojik tedavidir.
Girişmesel radyoloji; ülkemizde “Bilim Dalı” statüsünde olup “Anabilim Dalı” olma yönünde çalışmalar devam etmektedir. Amerika birleşik Devletlerinde bazı eyaletlerde “Anabilim Dalı” konumundadır.
Girişimsel Radyoloji ünitesinde tedavi edilebilecek hastalıkların yelpazesi çok geniş olup bir çok branş ile ilişkili hasta grubuna hitap etmektedir. Bunlardan temel olan bazı hastalık grupları aşağıdaki gibidir;
Anevrizmalar (damar balonlaşması)
Damar darlıklarının giderilmesi (balon anjiyoplasti, stentleme)
Damar kapatılması (embolizasyon), kanama veya tümör nedeni ile damarların kapatılması işlemi
Vasküler malformasyonların (arteriyovenöz malformasyon, venöz malformasyon, lenfatik malformasyon) tedavis
Biyopsiler (bir doku ve organdan incelenmek üzere parça alınası)
Diyaliz veya kemoterapi amaçlı damar içerisine kateter yerleştirilmesi
Drenajlar: Vücutta birikmiş iltihabi veya diğer sıvıların boşaltılması
Tömör tedavileri (Lokal ablasyon tedavileri, kemoembolizasyon, radioembolizasyon..)
Kist Hidatik tedavisi
Böbrek ve toplayıcı sistem hastalıkları: Nefrostomi, stentleme…
Safra yolu hastalıkları: safra yolu darlıkları, safra yolu taşları, safra yolu yaranmalarının tedavisi