PTERJİUM

Gözün beyaz tabakasını  konjoktiva isimli damarlı bir zar kaplamaktadır. Pterjium bu zarın içinde damarlı dokuların kalınlaşması ve çoğalması ile kornea bariyerini aşarak saydam kornea yüzeyine kama şeklinde ilerlemesi ile oluşur. Halk arasında et beni (göz eti) olarak isimlendirilen bu hastalığa bağlı  zaman zaman kanlanma, yanma ve batma gibi şikayetler olmaktadır. Et beninin kornea üzerinde yayılma derecesine bağlı olarak görmede etkilenmektedir. 

Pterjium Neden Olur? 

Pterjium sıklıkla açık havada güneşin UV ışınlarına ve tozlu-kuru ortamlara maruz kalanlarda ve yatkın kişilerde görülür. Başlangıçta gözün beyaz kısmında damar yoğunlaşması olarak görülür ve zamanla gözün saydam tabakasına doğru büyüme gösterir. 

Pterjiumun Belirtileri Nelerdir?

Pterjium gözde batma, yanma ve kızarık en belirgin bulgulardır. Sıcakta, özellikle banyodan sonra hastaların gözlerinde kanlanma dikkat çeker. Göz bebeğinin üzerine doğru yürüyen olguların görme alanında daralma ve görme keskinliğinde azalma olmaktadır. 

Pterjium Nasıl Tedavi Edilir? 

Pterjiumun tedavisi cerrahisidir.

Çok erken olgularda kosmetik nedenlerle, ilerlemiş olgularda ise kosmetik soruna ilaveten görmede azalma sebepleri ile pterjium gözlerden temizlenmektedir. 

Farklı cerrahi teknikler uygulanmaktadır. Cerrahideki amaç pterjiumun temizlenmesinin yanında düzgün göz yüzeyinin sağlanması ve nükslerin korunmasıdır. Pterjiumun tekrarlama ihtimali yapılan cerrahi uygulamalara göre değişiklik gösterebilmektedir.

Benim cerrahi uygulama şeklim ya konjonktival greft kaydırma, veya konjonktival otogreft pterjium cerrahisinin Mitomisin C ile kombinasyonundan ibarettir ( Daha önce dahil olduğum bir çalışmamızda en az tekrarlama oranının Konjonktival otogreft ve Mitomisin C birlikteliğinde olduğunu gösterdik: Frucht-Pery J, Raiskup F, Ilsar M, Landau D, Oruçoğlu F, Solomon A. Conjunctival autografting combined with low-dose mitomycin C for prevention of primary pterygium recurrence. Am. J Ophthalmol 2006)

Pterjium Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Ortalama ameliyat süresi 20-40 dakikadır. Ameliyat sonrası göz 1 gün süre ile kapatılabilmektedir.

Göz bandajı açıldıktan sonra çeşitli damlalar kullanılmaktadır (Çoğunlukla antibiyotikli, kortizonlu ve yapay gözyaşları kullanılmaktadır. Ben zayıf etkili kortizonlu damlaları her ay azaltarak 3 ay süresince uygulanmasını öneriyorum)·     

Ameliyat olan gözde batma hissi ve kızarıklık olabilir. 

Dikiş atılmış ise yaklaşık 10 gün sonra dikişler alınmaktadır.

Bu hastaların güneş gözlüğü kullanması faydalı olacaktır. 

İzleme 640

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap