ARANJÖR NEDİR ?

Hepimiz televizyon kanallarında yada internet üzerinden müzik dinliyoruz. Dikkat ettiyseniz parça başlamadan önce yada sonunda ufak açıklayıcı metinler belirir: Söz, Müzik, Aranjör, Yapım Şirketi diye kısaca üründe emeği geçenlerin bilgileri paylaşılır.

Peki bu açıklayıcı metinlerden aranjörün ne demek olduğunu biliyor muyuz? Yada ne kadar doğru biliyoruz? Kısaca size evrensel olarak aranjörün ne demek olduğu ve ülkemizde nasıl bilindiği ile alakalı bilgi aktaracağım.

Aranjör Nedir?

Ülkemizde aranjör denilince akıllarda net bir şey belirmiyor. Özellikle prodüktör ile çok karıştırılıyor. Bütün işi aranjör yapıyormuş gibi düşünülüyor. Aslında tam olarak tanımı bu değil. Ülkemizde işler “ne olsa yaparım” tarzında yürüdüğü için kimse elindeki işten başkası ekmek yemesin diye bütün işi kendisi yapmaya çalışıyor. O yüzden yerine göre günümüzde aranjör hem Kayıtçı, hem Prodüktör, hem Mix Mühendisi, hem Mastering Mühendisi hatta oda yetmedi Dijital Medya Uzmanı oluyor 🙂

Evrensel tanımına uygun aranjörü pusula gibi düşünebilirsiniz; yönünüzü o gösterir, parçanın armonik, melodik, ritmik yapısını belirler, hangi enstrümanların kullanılacağını, ne kadar yoğunlukta olacağını aranjör belirler, teknik işi prodüktöre bırakır.

Klasik gitarınız ile basitçe bestelediğiniz Demo parçanızı kafanızda olmasını istediğiniz şekilde aranjöre anlatıp teslim ediyorsunuz. Aranjör size bağlı kalarak kendi kafasında kurduğu tasarıma göre parçanıza çevre düzenlemesi yapmaya başlıyor 🙂 Öncelikle hangi enstrümanlar kullanılacağına, hangi tarzda olacağına karar veriyor. Daha sonra belirttiğimiz armonik, melodik, ritmik yapısını ve trafiğini oluşturmaya başlıyor. Provalar ile vocal kayıtları alınmaya başlanır. Gerekiyorsa tekrar revizyona giderek eksik olan yerler doldurulur yada fazla olan yerler çıkarılır. Genel olarak bir denge oluşturulup süreç son aşamaya doğru bu şekilde ilerler.

O yüzden biz aranjörden teknik anlamda çok şey beklemememiz gerekiyor. İşin prodüktörü gerekli olan tüm aksiyonları alması gerekiyor.

Başta belirttiğm gibi ülkemizde işler bu şekilde ilerlemediği için sizler kendinizi her iki alanda da geliştirmeye bakın. “Başka kişileri araya sokmayalım ikisini de bir arada çıkaramaz mıyız?” diye teklifle gelecek çok müşerilerle karşılaşacaksınız 🙂

A.T.U | Ahmet Turan Uluç 

Aranjör / Müzik Yönetmeni / Ses Mühendisi

İzleme 606

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap