Göz Alerjilerinde Tedavi Nasıl Yapılır?
Birinci basamak tedavi: Bilinen alerjenlerden kaçınılması, gözü ovuşturmaktan kaçınma, soğuk kompresler.
Rüzgarlı günlerde çimlerin biçilmemesi, alerji mevsiminin etkin olduğu dönemlerde çimlerin yanına gidilmemesi önerilir.
Küfler için olası büyüme bölgeleri olan çok nemli alanlardan kaçınılması, evcil hayvanları yatak odasında tutulmaması ve odaların temiz tutulması gerekmektedir.
Polenlerin yapışabileceği alanların korunması ve temizlenmesi faydalı olacaktır. Örnek olarak saçlara alerjenlerin yapışmasının önüne geçilmesi için dışarıda şapka kullanılması ve kirpiklere direk yapışmaların önüne geçilmesi için güneş gözlükleri takılmalıdır. Dışarıdan içeri girildiğinden elbiselerin değişmesi, ellerin, yüzlerin ve saçların yıkanması polenlerle teması azaltacaktır. Ayrıca yastık kılıfının sık sık değiştirilmesi ve uyumdan önce odanın hafif havalandırılması gerekir.
Göz kuruluğu da alerji bulgularının artmasına sebep olmaktadır. Göz kuruluğunu artıran aşırı göz kullanımları (aralıksız bilgisayar ve araba kullanımı) ve klimalar dikkate alınmalıdır.
İlaç tedavileri alerjinin tipine ve şiddetine göre belirlenir. Kontrolsüz ilaç kullanımı alerjilere direnç oluşturacağı gibi yan tesirlerin de ortaya çıkmasına yol açabilir. Özellikle kortikosteroit içerikli damlaların doktor gözetiminde ve önerildiği şekli ile kullanılmalıdır. Kullanılan ilaçlar ; prezervansız suni göz yaşı damlaları, antihistaminikler, antihistamin/vazokonstriktör, mast hücre stablizatörleri, nonsteroidal antienflamatuar, kortikosteroidler, antihistamin/ mast hücre stablizatörleri, immünomodülatörler.
-
Ben de konuya dair hastalarda gözlemlediğim önemli bir estetik soruna vurgu yapmak istiyorum. Alerji nedeniyle gözlerini oğuşturan hastalarda bir süre sonra göz çevresindeki ciltte melanosit artışı olur ve koyulaşma meydana gelebilir. Periorbital hiperpigmentasyon adı verilen bu durumun sağlığa bir etkisi olmasa da estetik açıdan önemli bir sorun olarak karşımıza çıkar. Bu durum tedaviye de oldukça dirençlidir.