GÖZ KAPAĞI DERİSİNİN SARKMASI NASIL ÖNLENİR?
Göz kapağı derisinin sarkmasını, göz kapağı (pitoz) düşmesinden ayırmak gerekir.
Göz kapağının derisinin sarkması genellikle yerçekimine bağlı yaşlanma süreci ile ilişkilidir. Gözün derisi oldukça incedir ve yaşlanma ile incelme artar ve lif kayıpları yaşanır böylece göz derisi esner. Bu esnemeye bağlı olarak, cilt yerçekimine karşı koyamaz ve göz kapağı sarkması oluşur. Yaş; hem dejeneratif değişiklikler sebebiyle hem de yaş ne kadar uzarsa o kadar fazla yer çekimine maruz kalınacağı için en önemli risk faktörüdür. Ancak aile hikayesi olanlarda erken yaşlarda da ortaya çıkabilir. İlerleyen yaş dışında; sigara, güneşe maruziyet, travma ve aile hikayesi bilinen diğer risk faktörleridir.
Hastalar; kozmetik görünümden rahatsız olabilecekleri gibi, kaş ağrısı, okurken göz yorgunluğu şikayetlerinde de bulunabilirler. Hastalar aynı zamanda görme alanlarının daralmasını dengelemek için kaşların kullanarak göz kapaklarını açık tutmaya çalışırlar. Bu ise baş ağrısı ve alın derilerinde kırışıklıklara neden olabilir. Kapakta belirgin sarkmalar, hastanın görme açısını daraltır ve görme tam olsa bile fonksiyonel görme sorunları yaşarlar.
Peki bu durumun ilerlemesini nasıl yavaşlatabiliriz? Sigara ve tütün mamülü kullanımını bırakın göz kapaklarını ovuşturmayın, UV'den korunmaya dikkat edin (şapka, güneş gözlüğü, koruyucu ekran), deri koruyucu ürünler kullanın (doktor önerisine göre), kirpik dibi iltihaplanması ve kuru göz mevcut ise tedavi ettirin, düşük tuzlu diyet, meyve ve yeşil yapraklı sebze, balık, vitamin (doktor önerisine göre) desteklerine yönelin.
Fakat, belirginleşen fonksiyonel sarkmalarda ve kozmetik rahatsızlıklarda önerilen tedavi cerrahidir. Cerrahi olarak sarkan fazla deri alınır.