Periontoloji (Dişeti Hastalıkları)

Periodontoloji, diş hekimliğinin dişeti hastalıklarıyla ilgilenen bölümdür. Ağız diş bakımımızın yetersiz veya etkin olmaması dişeti problemlerinin oluşumunu hızlandırır. Dişeti hastalıklarına toplumda %75 gibi yüksek düzeyde oldukça yaygın rastlanır. Dişeti iltihabı arttığında dişleri tutan kemik dokusunda erimeye neden olur ve dişler çürüksüz olsa da sallanır ve kaybedilir. Dişeti hastalıkları ilerlediğinde genel sağlığımızı da olumsuz yönde etkilemektedir.

Ağız içi muayenenin ilk aşaması gözle ve elle muayene yöntemleriyle başlar. Fakat sadece bununla kısıtlı kalan bir muayene asla yeterli değildir, bu konuda bizim en büyük yardımcımız ağız içi röntgen filmleridir , eğer tek dişe bağlı herhangi bir problem için film alınması gerekiyorsa vakaya göre 2 tip olan periapikal film olarak adlandırdığımız küçük filmler çekilir.

Periodontal Hastalık Nedir?

Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70’inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.

Sağlıklı Dişetleri

Portakal kabuğu görünümünde, dişi saran pembe ve sert kıvamlıdır.

Gingivitis

Dişetleri yumuşak bakteri plağından dolayı iltihaplanır. Bu dönemde kanamaya başlar. Eğer plak temizlenmezse, sertleşir ve diştaşına dönüşür.

Periodontitis

Yumuşak dokular şişer, lifler kopar, dişeti dişten ayrılır ve kemik erimeye başlar.

Tedavi Yöntemleri

✓ Küretaj

Derin dişeti ceplerinin içi küretaj işlemiyle temizlenmekte, kayganlığını kaybetmiş yüzeye kök yüzeyi düzleştirilmesi uygulanmaktadır.

✓ Flap Operasyonları

Kemik dokusuna ilerlemiş dişeti hastalıklarında sınırlı uyuşturma altında flap operasyonu yapılabilir.

✓ Gingivektomi ve Gingivoplasti

Ayrıca estetik veya tedavi amaçlı olarak dişeti kısaltılması (gingivektomi) ve şekillendirmesi (gingivoplasti)

İzleme 199

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap