HAMİLE YOGASI

 

                    GEBELİK YATMAKLA GEÇMEZ GEL BERABER YOGA YAPALIM

Gebelik  9 ay 10 gün süren bir mucizevi bir serüvendir.Bu süreci nasıl geçirmek sizin elinizde  tabiki ,ancak gebelik beklentisi olan anne adaylarına ve bebeğini bekleyen annelere vereceğim bu bilgilerle inanıyorum ki bebeğinize ve kendinize  bu iyiliği neden yapmıyorum diyeceksiniz.Hadi bir göz atalım  GEBELİK YOGASI NEDİR ;

Tüm dünyada bilinen yoga fiziksel hareketlerin, nefes egzersizlerinin ve meditasyonun birleşmesidir.Amacı; beden, zihin ve nefesin bütünlüğünü sağlamaktır. Gebelik yogası gebenin ve fetüsun günlük stresten uzaklaşabilmesi için gerekli derin gevşemeyi vermek üzere tasarlanmıştır. Amaç duruşlarda bedeni zorlamak değil, bedeni güçlendirmek ve esnetmektir. Gebelik yogasının yetişkinlerde stres, anksiyete, depresyon, kronik ağrı sendromu(Artrit, kronik sırt ağrısı, migren başağrısı), hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklara fayda sağlaması ,popülaritesini arttırmaktadır. Gebelik yogasının, gebelerin gebeliklerini sağlıklı geçirmesine katkı sağladığı, doğru nefes alışkanlığı ile mükemmel nefes kontrolü sağlayarak, doğuma yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Sağlıklı bir hamilelik ve doğum için, kas gücüne,bedensel esnekliğe, kontrollü bir nefese, dirence,içsel sessizliğe ve huzura ihtiyaç duyulur. Yoga ile bunları sağlamak mümkündür .Yoga asanaları (duruş) gebelik sırasında vücudun değişen ihtiyaçları ve koşulları doğrultusunda uygulanmalıdır.

Gebeler yoga uygulamaları açısından iki farklı kategoriye ayrılabiliriz ;

Birincisi ,hareketsiz bir yaşam tarzına sahip, sağlık durumu zayıf ve yüksek riskli gebeliği olanlar ile daha aktif yaşam tarzı benimsemiş, sağlık durumu iyi ve minimum gebelik riskine sahip gebeler. İlk kategoridekinler “gebelik yogası/prenatal yoga” olarak ifade edilen, gebelere özel hazırlanmış yoga sınıflarına katılmaya teşvik edilmelidir.

İkinci gruptakiler  ise gebelik döneminde yoga asanaları, uygulanabilirliği açısından gebelik haftasına göre üç bölümde düzenlenerek uygulanır . Birçok gebe erken gebelik haftalarında (ilk 16 hafta) bulantı, kusma,halsizlik, yorgunluk veya diğer belirtileri nedeniyle yogaya başlayamamaktadır. Bazıları ise bu dönemde düşük yapma korkusu ve motivasyon güçlüğünden dolayı yogaya başlamayı geciktirebilmektedir. Bu dönemde amaç yogayı öğretmek değil, gebelik ve doğuma karşı bir tutum kazandırmaktır.İlk haftalarda pelvik bölgeyi aşırı zorlayan hareketlerden ve gerdirme uygulamalarından uzak durulmalıdır.Daha çok nefese odaklanma ile pelvik bölgedeki kaslarla ilişkili farkındalıklarını arttırmaya,derin gevşeme ve meditasyonla birlikte yaşam enerjilerini dengelemeye çalışılmalıdır.

Gebelik Yogasının Faydaları;

ü Uyku bozukluklarını azaltır

ü Hormon üretimini sağlayan salgı bezlerinin uyarılması sağlar.

ü Dolaşımın iyileşmesi için kan akışının hızlanmasını sağlar.

ü Sindirimi kolaylaştırır.

ü Ağrıları hafifletir, sırt ağrılarını azaltır.

ü Kas gücü ve esnekliğini artırarak dengenin gelişimi ve postürün korunmasına katkı sağlar.

ü Vücut farkındalığını ve gevşeme yeteneğini artırır

ü Doğru nefes alışkanlığı kazandırdığı için nefes kontrolü sağlar ve doğuma yardımcı olur.

ü Stresörlerin azaltılmasında fayda sağlayarak, stresi ve anksiyeteyi azaltır

ü Gebelerin sezgisel olarak duyguları ve bedenleri ile yakın temasını sağlar

ü İç netlik sağlayarak güven duygusunu geliştirir

ü Pozitif bir bakış açısını kazandırarak, duygusal iyi hissetmeyi ve sağlıklı olma hissini sağlar

ü Bebekle anne arasında bir bağın oluşmasını sağlar, böylece bebeğin fizyolojik ve ruhsal anlamda sağlıklı gelişimine katkıda bulunur

ü Anne ve bebeğin iletişim ve birlikteliğini güçlendirir; huzur ve sakinlik verir.

ü İç organlara yaptığı masaj sayesinde gebelerin doğum yaptıktan sonra eski formlarına kavuşmalarına yardım eder.

 

 

 

İzleme 365

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap