İŞ HAYATI VE KUŞAKLARIN DEĞİŞEN YÜZÜ
Değerli okurlarıma öncelikle ‘hoş bulduk’ demek istiyorum. Çünkü köşemdeki ilk yazımı bugün itibariyle sizlerle paylaşmış olacağım. Genellikle iş hayatını, yönetim becerilerini, çalışan ilişkilerini daha doğrusu işletme temelli birçok yazı kaleme almaya çalışacağım. Her ne kadar işletme temelli yazılar gibi görünecek olsa da okuyan herkesin kendinden bir parça bulabileceği, çoğu zaman farkında olmadan “aaaa evet kesinlikle öyle” diye içinden sesleneceği ve gerçekte herkese dokunan yazılar olacağını da belirtmek isterim.
Bilindiği üzere birçoğumuz iş hayatındayız ve hayatımızın çok önemli bir kısmını işyerinde ve iş arkadaşlarımızla geçiriyoruz. İş hayatında ‘iş insanları’ diye tanımladığımız ve işletmelerdeki birçok eylemi düşünen, oluşturan, uygulayan ve bunun sonuç ve etkilerini gören herkes aslında işletmelerde birer çalışan. Yani işletmeleri var eden de yok eden de bizleriz. O nedenle her şeyden önce bir farkındalık yaratmak için çalışan bireyleri çok iyi tanımak gerekiyor. Bu sürece kuşakları tanıyarak ve onları çözümleyerek başlamak en doğrusu diye düşünüyorum.
Peki bu kuşak dediğimiz şey ne?
Bazı bilim adamları kuşaklar konusunda kapsamlı ve sistematik araştırmalar yapmışlardır. Bu çalışmalar sonucunda kuşakları, ortak alışkanlıklara ve ortak kültürlere sahip olan ve bu değerleri paylaşan insanlar topluluğu olarak tanımlamışlardır. Aynı zamanda kuşak kavramı, aynı tarihsel dönemde yaşamış, aynı olaylardan etkilenmiş, aynı sosyal kimliğe sahip topluluklar olarak tanımlanmaktadır. Her kuşağın hayatı algılama şekilleri ve farklı iletişim tarzlarıyla “mevcut yaşam ve çalışma alışkanlıklarının dışında” kendine özgü karakteristik özellikleri, değer yargıları ve tutumları, güçlü ve zayıf yönleri vardır. Bu kuşaklar doğdukları yıllara göre;1965-1979 arası “X Kuşağı”, 1980-1999 arası “Y Kuşağı” ve 2000-2021 arası doğanlar ise “Z Kuşağı” olarak tanımlanmaktadırlar.
Günümüzde iş hayatında bulunan bu kuşaklar için; X kuşağını deneyimli yöneticiler, Y kuşağını genç profesyoneller ve en çok önemsediğim ve önümüzdeki haftalarda daha detaylı tanıyacağımız Z kuşağını ise “YARINLARIMIZI ŞEKİLLENDİRECEK OLAN KUŞAK” olarak tanımlamak sanırım yerinde olur.
Günümüzün deneyimli yöneticileri olarak tanımladığım X kuşağını; 1960-70’li yıllarda doğmuş, kariyer yapmayı önemseyen, eğitim almış, kitap okumak yerine film izlemeyi tercih eden, duygusal, bakımlı, değişime açık, meslekî açıdan başarıya odaklanmış, idealist, kanaatkâr ve sadık bir nesil olarak resmedebiliriz. Kurallara uyan, aidiyet özelliği güçlü, otoriteye saygı duyan, sadakati ve çalışkanlığı ile öne çıkan bu nesil, birçok buluş ve icatlara şahitlik etmiştir. Merdaneli çamaşır makinesi, transistörlü radyo, kasetçalar ve pikapla dünyaya gözlerini açmış ve çok sayıda dönüşüm dönüşüm yaşamıştır. Teknolojik açıdan ise, bilgisayar sistemlerine ve buna bağlı olarak değişim gösteren iş yapma şekillerine uyum sağlamaya çalışmışlardır. Onlar kendilerini, iş dünyası da onları çok iyi tanıyor. X kuşağı hayatımızın her alanında olduğu için biraz kısa tuttuk. Haftaya Y kuşağı ile devam edeceğiz.
İyi bir hafta diliyorum. Sağlıcakla kalın.
Dr. Mehmet KIZILOĞLU
E-mail: kiziloglu@gmail.com
Twitter: mkiziloglu
-
Kuşak teorileri bilimsel değildir ve hiçbir yetkin bilimsel kaynakta destekleyen kanıt bulunmamaktır. İnsanları anlamak ve yorumlamak 'karmaşık' bir iştir, hiçbir temeli olmayan kuşak modellemeleriyle başarılamaz. İnsan davranışlarını bu kadar basit modellere indirgemek üzücü.