İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞINDAN KAYNAKLI DAVALARDA ARABULUCULUK

Bilindiği üzere, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile alternatif uyuşmazlık çözümü olan arabuluculuk süreci hayatımıza girmiş olup 01.01.2018 tarihi itibari ile de işçi işveren uyuşmazlıklarında arabulucuya başvuru dava şartı haline getirilmiştir.

Buna göre; kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ya da işveren alacağı , tazminatı ve işe iade talebi ile açılan davalarda öncelikle arabulucuya başvurmak zorunludur.  Arabulucuya başvurmadan iş mahkemesinde açılan iş davaları “dava şartı yokluğu” nedeniyle usulden reddedilecektir. Düzenlemeye göre aşağıdaki alacaklar ve tazminat kalemleri için arabulucuya başvuru zorunlu hale getirilmiştir.

       1. Kıdem tazminatı

       2. İhbar tazminatı

       3. Maaş  ( işçinin aylık ya da yevmiye ücreti) 

       4. Fazla mesai ücreti

       5. Yıllık izin ücreti

       6. Ulusal bayram , genel tatil ve hafta tatili ücreti

       7. İşe iade talepleri

Diğer yandan iş kazası veya meslek hastalığından kaynaklı maddi ve manevi tazminat talepleri ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davaları hakkında dava şartı arabuluculuğa ilişkin hükümler uygulanmaz. Ancak,  tarafların kendi iradeleriyle uyuşmazlığı ihtiyari arabulucuya götürerek çözmek istemelerinde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

 

 

İzleme 444

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap