KERATOKONUS NEDİR?

Keratokonus Nedir?

Keratokonus genellikle her iki gözü etkileyen ve sıklıkla da asimetrik, enflamatuar olmayan, kornea doku bozulması, dikleşmesi, kornea tepesinin incelmesi ve öne çıkması ile karakterize kornea hastalığıdır. Enflamatuar olmaması sebebi ile korneada iltihaplanma veya damarlanma olmaz.

Keratokonus yunancadan kornea (kerato) ve tepe (conus) kelimelerinden oluşmuştur. Korneanın bu yapısal bozukluğu, görme kalitesini bozan irreguler astigmatizm ve miyopi ile sonuçlanmaktadır. Keratokonusun başlangıcı kademelidir ve genellikle belirtiler genç yaşlarda ortaya çıkar. Genellikle başlangıç yaşı 15-17'dir. Çoğunlukla her iki gözü de etkiler fakat asimetrik seyir gösterse de (bir göz daha fazla etkilenir) başlangıç vakalarda tek gözde de bulanabilir. Hastalık tipik olarak yıllarca ilerleme gösterir daha sonra sonra ise stabilize olur.

Keratokonus genellikle 30'lu veya 40'lı yıllarda duraklama gösterse de herhangi bir yaşta başlama, ilerleme veya duraklama gösterebilir.

Başlangıçta görme gözlük veya yumuşak lenslerle düzeltilebilse de hastaların büyük kısmı yeterli görme düzeyine ulaşmak için sert, gaz geçirgen kontak lenslere ihtiyaç duyar. Kontak lens kullanamayanlar için kornea içi halka tedavileri bir alternatif oluşturmaktadır. Bu hastaların yaklaşık %20'sinde ilerleme devam eder ve son aşamada kornea nakline ihtiyaç duyulur. Modern tedavilerde ilerlemeyi durdurmak uygulanan çapraz bağlama tedavisi ile nakile gidecek göz sayısı azalmaktadır. 

İzleme 1061

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap