Kitap Önerisi: SÜPER BEYİN Dr. Deepak Chopra; Prof.Rudolph E. Tanzi
Size çok severek okuduğum, kendi kişisel gelişimime katkıda bulunan beyin açıcı kitaplardan birini önermek istiyorum: Deepak Chopra'nın 'Süper Beyin' kitabı. Deepak Çopra; Hint asıllı Amerika'lı dahiliye ve endokrinoloji uzmanı bir doktor. Mindfulness ile ilgili kitapları ve çalışmaları var. Chopra Sağlık Merkezi (Wellness Center) nin de sahibi aynı zamanda.
Chopra; Her şey sizin zihninizle nasıl ilişki kurduğunuza bağlıdır. Daha yüksek beklentilere sahip olduğunuz zaman üstün bir işlev görme aşamasına giriyorsunuz diyor kitabında. Düşük beklentiler düşük sonuçlar demektir. Süper beynin ilk kuralıysa beyninizin daima düşüncelerinize kulak vermesidir. Eğer beyninize sınırları öğretirseniz beyniniz sınırlı olacaktır. Peki ya beyninize sınırsız olmayı öğretirseniz?
Aşağıda kitapta yer alan bazı zehirli düşünce kalıplarına dikkat çekmek için kitaptan bir alıntı yaptım. Siz hangi sınırlı zehirli inançlara sahipsiniz? Keyifli okumalar...
Zehirli İnançları Değiştirmek
1- Bütün bunlar benim hatam. Bunun yerine şöyle düşünebilirsiniz: Bu benim hatam değil, kimsenin hatası değil. Hata henüz kesin olarak belirlenmedi ve kimsenin hatası olmayabilir veya hata bumak işe yaramıyor, çözüme odaklanmalıyız.
2-Yeterince iyi değilim. Bunun yerine şöyle düşünebilirsiniz: Ben yeterince iyiyim, kendimi başkalarıyla kıyaslamaya ihtiyacım yok. Mesele iyi ya da kötü olmak değil, "yeterince iyi" göreceli bir kavramdır. Yarın daha iyi olacağım veya öğrenme dönemindeyim.
3-Hiçbirşey işe yaramayacak. Bunun yerine şöyle düşünebilirsiniz: Aklıma bir fikir gelecek. Her şeyin bir işe yarama yolu vardır. Yardım isteyebilirim. Eğr birşey işe yaramazsa mutlaka işe yarayan başka birşey vardır veya kötümser olmak çözüm bulmama yardım etmiyor.
4-İşlerin kötüye gideceğini biliyordum. Bunun yerine şöyle düşünebilirsiniz: Hayır bilmiyordum. Sadece iş olup bittikten sonra sorguluyorum. Sadece endişeli hissediyorum. Bu geçecek veya geriye dönüp bakmak beni sadece daha iyi bir geleceğe götürecekse işe yarar.
5- Bu konuda birşey yapamam. Bunun yerne şöyle düşünebilirsiniz: Bu konuda birşey yapabilirim. Bu konuda birşey yapması için birini bulabilirim. Çekip gitme seçeneğim daima var. Durumu daha ayrıntılı bir şekilde incelemeliyim veya bozgunu kabul etmek, işleri daha iyi hale getirmeme yardımcı olmuyor.
6- Bu er ya da geç olacaktı. Bunun yerine şöyle düşünebilirsiniz: Ben kaderci biri değilim. Bu öngörülemezdi bu da geçecek. Her zaman yağmur yağmaz veya kaderci olmak, özgür irademi ortadan kaldırır.
Bütün alternatif inançların her zaman işe yarayacağını söylemiyoruz. Esnek olmalısınız.Depresyon tepkisinin en aldatıcı hilesi şudur: Depresyon her şeyi aynı kefeye koyar.Arabanızın vitesini tamir etme konusunda çaresiz hissederseniz (kim hissetmez ki?) ama yeni güne başlamak için yataktan çıkma konusunda (bir depresyon işareti) esnek olmak için depresyon tepkisini kendi oyunuyla alt etmelisiniz.
Bunu nasıl yaparsınız? Eğer otomatik tepkiniz üzüntü, çaresizlik ve umutsuzlukla bağlantılıysa bunu kabul etmeyi reddedin. Kendinize zaman ayırın, derin bir nefes alın ve alternatif tepkiler listemize başvurun. İşe yarayan bir tane bulun. Bu zaman ve çaba gerektirir ama işe yarar. Yeni bir tepki öğrenmek beyinde yeni sinir yolları kurar ve kapıları açar. Peki bunlar ne tür kapılardır? Depresyonda olduğunuzda, soyutlanmış, yanlız, duyarsız, hareketsiz, pasif ve değişime kapalı olmaya eğilim gösterirsiniz. Yeni kapıların tam anlamıyla zıt bir etkisi vardır. Yeni bir tepki vererek eski, bayat inançlara geri dönmenin çekiciliğine direnirsiniz. Pasif olmaktansa sorumuluk almanın size iyi geldiğini görürsünüz.