Kök Hücre tedavisi ile Alzheimer hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır. Hastalık çok ilerlemiş ise birden fazla kez tedavinin tekrarlanması gerekebilir.
Kök hücre ile Alzheimer hastalığı tedavisi dünya bilim adamlarının üzerinde çalıştığı yeni bir yöntem olarak kabul görmektedir.
Kök hücrelerin beyin hücrelerine dokunduklarında bu hücrelere dönüşme özelliği vardır bu nedenle Alzheimer tedavisinde kullanılmaktadır.
Kök hücre tedavisi, vücudun otoimmun (savunma/ bağışıklık) sistemini iyileştirme, tetikleme ve düzenleme etkisine sahip olduğu için otoimmun sistemi hastalıklarında da kullanılmaktadır. Otoimmun sisteminin düzenlenmesinin Alzheimer tedavisinde olumlu etkileri olması dolayısıyla hastalığın tedavisinde kök hücre bir kez daha önem taşımaktadır.
Kök hücreler vücutta yaşlanan ve güçsüzleşen organların tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle Alzheimer ve/veya yaşlanma nedeniyle fonksiyonları yavaşlamış olan organları da tedavi etmekte etkililerdir.
Verilen kök hücrelerin boyutu beyin hücrelerinin arasından geçebilecek boyutta küçüktür. Bu nedenle erken dönem teşhislerde tedavinin başarı oranı ciddi anlamda artmaktadır. Tedavi protokolü tamamen hastanın durumuna göre belirlenir, her hasta için farklı protokol uygulanır.
Yapılan çalışmalarda, kök hücre tedavisi ile çok yüksek oranda olumlu sonuçlar elde edilebilmiştir. Hastaların %75’inde hastalığın daha ileri safhalara geçmesini büyük oranda engellemiş ve mevcuttaki kötü durumun düzelmesine yardımcı olmuştur.