KOLİK BEBEK VE LOHUSA ANNE ÇIKMAZI

                    Kolik Bebek    ve   Lohusa Anne çıkmazı

 KOLİK sancıları ; Bebeklerin ilk üç ayında aşırı ağlaması ebeveynlerin  çok sık rastladığı bir yakınmadır. Kolikum infantum ilk kez 1954 yılında Wessel ve arkadaşları  tarafından üç haftadan fazla, haftada en az üç gün, günde üç saati aşan huzursuzluk ve ağlama nöbetleri olarak tanımlanmıştır. Bu krizlere “ilk üç ay koliği” adı verilmektedir. Bu durum bebeklerin % 5-25’inde görülür (2,3). Genellikle doğumdan sonra ikinci-üçüncü haftalarda başlar, altıncı-sekizinci haftalarda artar ve üçüncüdördüncü aylarda kendiliğinden düzelir .

LOHUSALIK Sendromu ne zaman başlar ; Plasentanın ayrılması ile başlayan, gebelik süresince anne vücudunda oluşan fizyolojik değişikliklerin ortadan kalkmasına ve genital organların gebelik öncesi durumuna dönmesine kadar geçen döneme puerperium (lohusalık) ve bu dönemde anneye “puerpera (lohusa)” adı verilir. Puerperium, doğum sonrası 6-8 haftalık bir zamanı kapsar.

Doğumdan sonra Annenin ağlama krizleri, suçluluk duygusu, bebeğine bağlanamama, ölüm korkusu, eski hayatını özleme gibi hisleri taşıması. Anne olma arzusu doğumdan sonra  üstlendiği sorumluluğu taşıyamamakla birlikte, bu yük altında ezileceğini düşünerek , yalnız ve çaresiz kalacağını düşünmesi ile LOHUSA DEPRESYONU’na girebilir.Biyolojik ve Psiko-sosyal nedenlerle oluşur genelde.

 Bebeğin kolik sancıları ile annenin Lohusa sendromu aynı döneme de denk geldiğinden dolayı  Baba ve diğer aile üyelerinin bu dönemde annenin ve bebeğin yanında olmaları ,destek olmaları çok önemlidir.Çünkü bebeğin güvenli bağlanma döneminde Annesine çok ihtiyacı vardır.

 Annenin bu dönemi kolay atlatması için bebeğiyle neler yapabilir ; Kolik bebeği en rahatlatan dingin bir ortamda yapılan  Kolik masajı,hidroterapi ve Floating havuzlarında yaptığı hareketlerle gaz ve kolik sancılarını hafiflemesine fayda sağlarken annenin de diğer annelerle iletişim kurarak Lohusa sendromunun geçici bir süreç olduğunu görmesini,bebeğin rahatlaması  ve ağlamaması ile annenin kendine güveni artarak bu dönemi huzurla geçirmelerini sağlayacaktır.Aynı zamanda annenin sağlıklı beslenerek  aldığı kiloları emzirme ile hızlı vermesini sağlarken, bebeğe de gaz yapan gıdalardan uzak durması kolik sancılarını tetiklememesini engellemiş olur.

 Ancak unutmamamız gereken en önemli nokta nedir ; Bebekler ağlayarak büyür 

               

 

İzleme 407

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap