NO TOUCH LAZER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ - II

No Touch Lazer fiyat nedir? Pahalı bir tedavimidir?

Lazer tedavileri için gelişmiş, güvenilir, hassas ve pahalı aletler kullanılmaktadır. Buna ayrıca hastane özellikleri ve cerrah tecrübesi de eklenmektedir. Sonuçta lazer tedavilerinin bir maliyeti vardır. Ancak No touch TPRK tedavilerinde tek tür lazer kullanıldığı için, femtosaniye lazer kullanılan yöntemlere (Femtolasik) kıyasla fiyatları daha uygundur. 

No Touch Lazer göz ameliyatı kaç kez yapılabilir?

Kalıcı bir traşlama uygulandığı için tek bir tedavi yeterli olmakla birlikte, numaraların ilerlemesi veya geri dönüş yaşanılan olgularda eğer kornea dokusu izin veriyorsa ikinci lazer tedavisini uygulamak mümkündür.  

No Touch lazer kaç dereceye kadar uygulanır?

Net bir sınır olmamak ile birlikte numara yükseldikçe yapılan cerrahi sonrası haze gibi komplikasyon sıklığı ve numaralarda dönüş riskleri artmaktadır. Miyoplarda İdeal numara aralığı -6.0 derecedir. 

No touch tekniği nasıl uygulanır?

Bu teknik ile önce kornea yüzeyini saran zar (epitel) yaklaşık 8.0 mm alanda excimer lazer kullanılarak çıkarılır. Daha sonra ise aynı lazer kullanılarak kornea yüzeyi şekillendirilir. İşlem sonunda kornea yüzeyine bandaj kontakt lens yerleştirilir. Kontakt lens epitelin oluştuğu 3-5.ci günlerde çıkartılır. Görme bu dönemden sonra hızlıca iyileşmeye başlar. Başlangıç konforu az ve iyileşme süreci daha uzun olsa da, No touch TPRK ve diğer PRK teknikleri başarılı sonuçlar vermektedir. 

No Touch lazer kaç günde iyileşir

İster No Touch lazer isterse diğer tüm yüzey ablasyonu olarak ifade edilen tedavilerde iyileşme kornea yüzeyini saran zarın iyileşme sürecine bağlıdır ki bu süre ortalama 3-4 gündür. Bu süreden sonra göze takılan kontakt lens alınır ve devamında hızlı iyileşme beklenilir. Numaraların tam oturması göz numaraları ve türüne bağlı olmuş olsada, ortalama 1 ila 3 ayda görme tam olarak oturmaktadır.

No Touch Lazer kimlere uygulanmaz?

Aslında diğer lazer göz tedavileri ile ortak uygulanma alanları vardır. 18 yaşından küçük olanlar, gözlük numaralarında artış devam edenler, göz enfeksiyonu olanlar, otoimmün hastalıklar, yoğun göz kuruluğu, keratokonus gibi kornea hastalıkları ve gerçekçi olmayan hasta beklentilerinde bu tedavi veya tedaviler uygulanmaz. Hamile ve emzirenlerde, bazı sistemik ilaçların kullanılması veya geçirilmiş göz uçuğu ise göreceli yasaklara dahildir. 

No Touch Lazer ne zaman çıktı?

No touch olarak isimlendirilen teknik aslında bir transepitelyal PRK tekniği olup 1999 yılından itibaren kullanılmaktadır. Bu teknik ile farklı olarak olarak kornea epitelinin soyulması lazer vasıtası ile gerçekleştirilmektedir ve soyulma merkezde ve çevrede eşit kalınlıktadır. 2009 yılından uygulanan yeni algoritmada ise merkezde  55 mikronluk, 8 mm’lik alanda ise 65 mikronluk bir lazer  epitel soyulması- traşlaması yapılmaktadır. (Eski ve farklı makinalarda ise merkezde ve çevresinde eşit kalınlıkta traşlama yapılmaktadır) 

Excimer lazer mi No Touch Lazer mi?

İkisi de aynı. No Touch TPRK lazer, Argon ve florid gazlarının uyarılması ile elde edilen 193 nm ultaviyole ışık veren Excimer lazer kullanarak kornea yüzeyinde traşlama yapar. İster LASIK isterse diğer tüm yüzey ablasyonu tekniklerinde kullanılan lazer aynıdır ve hepsinde kornea traşlaması için Excimer lazer kullanılmaktadır. 

No Touch en önemli komplikasyonu nedir?

İleriğe yönelik ortaya çıkabilecek en önemli komplikasyonların başında “Haze” gelir. Haze korneal bulanıklığı ifade eder. Özellikle yüksek miyopi veya astigmatizmin düzeltilmesi, otoimmün hastalıklar, ultraviyole radyasyona maruziyet ve yaraları nedbe bırakmasına eğilimli kişiler haze gelişimi için risk taşırlar. Günümüzde Mitomisin C kullanımı ve steroid damlalar haze gelişim riski düşürmüştür. 

No Touch ne zaman tercih edilir?

Excimer lazer için uygun olan tüm hastalarda tercih edilebilir. Ancak iyileşme sürecinin uzun olması göz önünde bulundurulduğunda özellikle flepli cerrahiler için risk teşkil eden hastalarda tercih edilmelidir. 

No Touch ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyim?

İlaçların düzenli kullanılmalı

Güneşten korunma ve doğru güneş gözlüğü kullanılmalıdır ( en az 6 süresince UV maruziyetten kaçınmak gerekir)

Gözleri ovuşturmaktan kaçınılmalıdır

Doktor muayeneleri aksatılmamalıdır.

 No Touch lazer mi? Lasik mi?

Benim birincil tercihim Femtolasiktir (iLASIK). Femtolasik, LASIK cerrahisinden farklı olarak flebin oluşturulmasında femtosaniye lazer kullanılmasını ifade eder. Bu cerrahide iki farklı lazer kullanılmaktadır; femtosaniye ve ekzimer lazer. Bu cerrahinin önemli avantajı en az flep komplikasyon ile en hızlı iyileşmeyi vermesidir. Ancak kalan yatak kalınlığının yetersiz olması, ince kornea ve/veya kısmi topografik harita düzensizliklerinde No Touch TPRK veya diğer yüzey ablasyonlarına geçiş yapıyorum. Yüzey ablasyonu için uygun olmayan gözlerde ise Fakik lens implantasyonu, refraktif lens değişimi gibi alternatifleri gözden geçiriyorum.   

İzleme 1591
  • No touch lazer ( transepitelyal fotorefraktif keratektomi) kornea sinir uçlarına daha az etki göstermesi sebebiyle Lasik cerrahisineden daha az göz kuruluğu yapar. Ancak kuru göz hastalarında ameliyat öncesi göz kuruluğu öncelikli olarak tedavi edilmelidir.

  • Kuru göz hastalarında No-touch mı? Lasik mi?

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap