Uçucu Yağlar ve Güvenlik

     Aromaterapinin bilinirliğinin artması ve doğal ürünlere artan talep sebebiyle uçucu yağlara daha sık rastlar ve kullanır olduk. Bu durum sevindirici olsa da bilinçsiz kullanım ciddi problemlere yol açabilir. Satın almadan ve kullanmadan önce aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir.

     Üretim aşamalarında dikkat edilmesi gereken çok önemli basamaklar vardır.

Hammadde olan bitki organik üretim olmalı, yol kenarında yetişmiş olmamalıdır. Çok büyük miktarlarda bitkinin sıkılması veya distilasyonu ile ufak miktarda yağ üretilmektedir. Bu durumda bitkide bulunan tarım ilaçları vb. yağda konsantre halde bulunacaktır. Fayda sağlamak istenirken zarar görülebilir.

Tahşiş edilmiş yağlardan uzak durulmalı, saf olmasına dikkat edilmelidir.

Uçucu yağlar hızlı okside olur. Ağzı sıkı kapatılabilen, kullanırken hava ile teması en az şekilde sağlayacak formda olan, koyu renkli cam şişede olmalıdır. Güneşe ve ısya maruz kalmamalıdır.

Üretim ve saklama konularında hassasiyet gösteren, sertifikalı firmaların ürünleri tercih edilmelidir.

     Kullanım konusu da dikkat gerektirir.

Eğitimimiz yoksa karışım yapmamalı, hazır karışım kullanmalıyız.

Uçucu yağlar cilt geçirgenliğini arttır. Bu sebeple temiz cilde uygulanmalıdır. Makyaj ürünleri gibi kimyasal içeren ürünler ile birlikte kullanılmamalıdır.

Narenciye yağları gibi C vitamini içeren yağlar güneşte leke yapabilir. Yer aldıkları formül gündüz kullanılmamalıdır.

Çok yoğun ürünler oldukları için uygun sabit yağ ya da hidrolat içinde seyreltilmeleri gerekir. Nerede kullanılacağına göre %1 ila %10 aralığında seyreltilir. Unutmayın "İlacı zehirden ayıran dozudur.(Paracelsus) Daha yoğun formüller doktor kontrolü gerektirir.

Seyreltilmeden cilde uygulanabilen yağlar da vardır. Isparta gülü, tıbbi lavanta ve çay ağacı yağı(noktasal) sürülebilir. Onlar da az miktarda sürülür.

Kullanılan çeşitli ilaçlar ile etkileşime geçebilirler. Kullanılan ilaçlar ve yağların etkileşimi aromaterapi eğitimi olan bir uzmana danışılmalıdır. Kronik bir hastalık varsa bu da bildirilmelidir.

Oral yoldan sadece doktor ya da eczacı önerisi ve formülasyonu ile alınmalıdır.

Sabit yağlar içinde hazırlanan karışımlar önce bilek içinde alerji için denenmelidir.

Bebeklerde kullanılmamalı, çocuklarda çok düşük dozlara seyreltilmelidir.

Şişeden direkt içe çekerek koklanmamalıdır. Şişenin üstüne el ile yelpaze yaparak hava koklanmalıdır. Difüsör(soğuk buhar çıkararak ortamı nemlendirir) yardımı ile tüm odaya yayılması sağlanabilir. Buhurdanlık ile de yayılabilir fakat hem küçük alanda kalır hem de mumun ısısı sebebiyle kısa sürede etkisinin yitirir.

Bunlar çok uzun ve korkutucu geldiyse korkmayın aspirin dahi içmeden dikkat edilmesi gerekenler vardır. Araştırma ve tedbiri bırakmadan birkaç damlayla büyük işler başaran bu yağlara bir şans verin.

Bir de hayatınızın her alanında etiket okumayı unutmayın. 

Kaynak: Prof.Dr Ulvi Zeybek ders notları

Ecz. Hülya Kayhan

İzleme 366

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap