Wifi Ağında Kablosuz Genişletici Nasıl Çalışır?

Wifi Ağında Kablosuz Genişletici Nasıl Çalışır?

      Evde kablosuz internet kullanmak artık hayatın vazgeçilmezlerinden. Evin her noktasında kablosuz ağ sinyalinin aynı olmadığı da bir gerçek. Bu yazımda evde kullanılan Wi-Fi kablosuz ağ sinyalinin nasıl genişletilebileceğinden bahsedeceğim.

      Bir Wi-Fi genişleticisi, adından da anlaşıldığı üzere; ortamda bulunan kablosuz alan sinyalinin daha fazla alanda kullanılmasına yardımcı olur. Evde kullanılan kablosuz yönlendirici’nin (router) öncelikli görevi internet servis sağlayıcısı üzerinden internet bağlantısıdır. Aynı yönlendirici Wi-Fi teknolojisini kullanarak  yaptığı internet bağlantısını bulunduğu ortama kablosuz olarak da paylaştırır. Bu işlem yapılan yönlendirici ayarlarına göre değişiklik gösterilebilir. Yönlendirici arayüzü;  paylaştırılan interneti kablosuz ağdaki kullanıcılara şifreli veya şifresiz ya da kimlerin ağdan yararlanıp yararlanamayacağı gibi daha bir çok ayarlama yapılmasına olanak sağlar.

Kablosuz Genişletici Nasıl Çalışır?

      Birden fazla katlı ve kalın duvarları olan bir evde Wi-Fi sinyali evin her noktasına aynı seviyede olmadığından, Wi-Fi genişletici, Wi-Fi sinyallerini daha geniş bir alan boyunca yayılmasını sağlar. Evdeki kablosuz alan sinyalinin kullanım alanını genişletmek için Wi-Fi genişleticisi kullanılır.

      Kullanılacak olan Wi-Fi genişleticisini evin hangi bölümüne konumlandırılacağı konusunda birkaç deneme yapılmasında yarar vardır. Bazı durumlarda Wi-Fi genişleticisinin konumlandırılacağı yer de fayda sağlamayabilir.

      Bir Wi-Fi genişleticisi almadan önce kablosuz modem ya da yönlendiricinin yerini değiştirip daha merkezi bir konuma getirerek  sinyal durumunu kontrol etmekte yarar vardır. Bazı durumlarda modemin üzerinde kullanılan yazılımın güncellenmesi de sinyal seviyesinin artmasına neden olabilir.  Modemin yazılım güncellemesi veya konum değişikliği de evdeki sinyal sorunlarını çözmüyorsa, artık bir sinyal genişleticisi alma zamanı gelmiş demektir. 

      Kablosuz genişleticiler genelde iki farklı şekildedir. Küçük tip genişleticiler duvar prizine monte edilip kablosuz olarak çalışırlar. Büyük tip genişleticiler ise üzerindeki Ethernet portu ile direk yönlendiriciye kablo ile bağlanırlar.  Her iki cihazda ortamda bulunan kablosuz alan kapsamını genişletir.

      Kablosuz alan ağı genişleticileri ayarlandıktan sonra iki bant üzerinde yayın yaparlar.  2.4 GHz e 5 GHz  frekansları kablosuz genişleticiler tarafından kullanılırlar.

      Ortama bir kablosuz genişletici takıldıktan sonra artık kablosuz alanda iki farklı cihaz SSID görülecektir. Bu cihazlardan birisi kablosuz modem diğeri de kablosuz genişleticidir.

      Kablosuz genişleticiler, ağda bulunan modem sinyalini kendi üzerinde farklı bir sinyale çevirip, daha geniş alanda kullanılmasına olanak sağlar. Duvar tipi kablosuz genişleticiler, modem ile kendi arasında bağlantı kurarak, kendi üzerinden internet girişi yapılmasına olanak sağlar.  Evde kablosuz genişleticiyi akıllı telefonunuza tanıttıktan sonra, bulunulan alandaki sinyal seviyesine göre yönlendirici ve genişletici arasında kolayca geçiş yapılabilir.

      Tıpkı internet bağlantısı için kullanılan modem ya da yönlendiricide olduğu gibi kablosuz genişleticiler için de bir bağlantı şifresi vardır. Kablosuz genişleticiye bir kez bağlandıktan sonra evde bulunulan ortama göre cihazlar arasında yeniden parola girişi yapmadan geçişler yapılabilir.

Wi-Fi Genişleticiye İhtiyaç Var mı?

      Evde kablosuz alan konusunda evin bazı bölümlerinde sorunlar yaşanıyorsa, ağ genişletici almadan öncelikle halen kullanılmakta olan yönlendiricinizi kontrol etmenizde yarar var. Gerekirse yönlendiricinin yazılım güncellemesi yapılıp kablosuz alan kapsamında değişiklik olup olmadığını kontrol edilmelidir. Aynı zamanda, kablosuz yönlendiricinin konum ve yeri de değiştirerek sonuç gözlemlenmelidir.

      Kablosuz alan ağını genişletirken alınacak ağ genişleticisinin gelişmiş bir model olmasına dikkat edilmelidir. Bazen kullanılan ağ genişleticileri ortamda bulunan yönlendiriciden daha az gelişmiş olmakta ve bu da sorunu çözmek yerine ek masraf yapılmasına rağmen sonuç alınamamasına neden olmaktadır.  

İzleme 1742

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap