Belirgin - Örtük Bilgi

Organizasyonların eğitim,gelişim,dönüşüm çabalarının başarısını ve verimliliğini etkileyen en önemli faktör işleyebildikleri ve çalışanlarının kullanımına açabildikleri bilgi kütüphaneleridir. Bilgi edinmek günümüzdeki teknolojik gelişmelerle hızlanır ve ucuzlarken nasıl oluyorda halen bilgi en büyük rekabetsel avantaj olarak önemini koruyor ?

Bilgi bir organizasyon içinde belirgin ve örtük olarak 2 biçimde yönetilmektedir. Belirgin bilgi, kategorize etmek, prosedürleştirmek, dokümante edilmek ve kullanıma açılmak suretiyle somutlaştırılmış bilgi türüdür. Belirgin bilgi bir organizasyonun içinde ortaya çıkabileceği gibi, organizasyon dışındaki bilgi ağları tarafından üretilmiş olabilir. Bir satış temsilcisine veya pilota verilen kontrol çizelgeleri bu tür bilgi türüne örnektir. Sharepoint gibi teknolojik bilgi yönetim sistemleriyle kayıt altına alınan ve kullanıcıların erişimine açılan belirgin bilgi, güncellemelerle 'yeni' bilgiye dönüşürken, yeni bilgi kategorilerinin de oluşumuna neden olmaktadır. Belirgin bilgi, insanların yaşamları üzerinde etkileşimler yaratabilecek kadar dinamik bir değişime uğrayabileceği gibi kutsal kitaplar örneğinde olduğu gibi binlerce yıl boyunca statik konumunu koruyabilir. İlerleyen teknolojik uygulamalar, belirgin bilgiye ulaşımın maliyetini düşürürken, organizasyonların için bilgi yönetim sistemlerini bir zorunluluk haline getirmiştir.

Örtük bilgi bir organizasyonun yerel ve çalışanlarının aklında bulunan, dokümante edilip erişime açılmamış bilgi türüdür. Örtük bilgi, belirgin bilginin bir önceki fazı olabileceği gibi, belirginlik sürecinden sonra bir takım nedenlerle ortadan kalkmış bir bilginin hikayeselleşerek geri dönüşmüş halide olabilir. Örtük bilgi genellikle, bilgiyi belirginleştiren birimlere uzak birimlerde ortaya çıkar. Örtük bilginin temelleri yerel süreçler içinde değişime cevap olarak gözlemlenebilir. Bir satış temsilcisinin, belirgin bilgiyle tasarlanmış bir kontrol çizelgesinin amacına ulaşmasını sağlamakta etkisiz kalması üzerine gelişltirdiği kendine özgü davranış,uygulama,taktik ve yarattığı her içerik örtük bilgi formatındadır. Satış temsilcisinin belli bir coğrafyadaki müşterileri için geliştirdiği ve başarılı olduğu yaklaşımların tüm ülkedeki müşteriler için kullanılamayacağına dair olan önyargısı bu bilginin örtük kalmasına neden olacaktır. Örtük bilgi, belirginleştirildiğinde ve kayıt altına alınarak erişime açıldığında asimetrik olarak organizasyona ciddi faydalar sağlayacak içeriğe sahiptir. Bu tür bilginin belirginleştirilmesinin en maliyetsiz yolu organizasyon içindeki hikayelerin dinlenebileceği,sorgulanabileceği iç iletişim ortamlarını oluşturmak ve organizasyonun her katmanından katılımcılığı sağlamaktır. Bir bilgi yönetim sisteminin başarısı,örtük bilgiden dönüştürdüğü belirgin bilginin miktarı ve bu bilgiden elde edilen kazanımların boyutudur.

Konuyla ilgili bir makaleme sitemden erişebilirsiniz.

http://guvencaltas.com/tr/blog/bilginin-haritalanmasi-301

    

     

 

İzleme 272

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap