DOĞUMSAL KATARAKT (KONJENITAL KATARAKT) HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ

DOĞUMSAL KATARAKT (KONJENITAL KATARAKT) HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ

Doğumsal  Katarakt

Genel olarak orta yaş üstü hastalığı olan katarakt, yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda doğumsal olarak görülebilmektedir. Doğumsal katarakt (konjenital katarakt) doğumdan itibaren görülen, lensin tek gözde veya çift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır.

Konjenital katarakt çocukluk çağının önlenebilir körlük nedenleri arasında ilk sırada gelmektedir.

Doğumsal katarakt (konjenital katarakt) nedir?

Yeni doğan bebeklerin göz merceklerinin saydamlığını kaybetmesidir. Konjenital katarakt göz merceğinin tamamının veya bir kısmının ışığı geçirmez hale gelmesidir. 

Neden olur?

Yeni doğan bebeklerde, doğuştan katarakt adı verilen bir katarakt türü görülebilir. Doğuştan katarakt, bir veya her iki gözde de görülebilir. Doğuştan katarakt da hamilelik esnasında annenin geçirdiği bazı hastalıklar, kullandığı bazı ilaçlar, röntgen ışınlarına maruz kalma gibi değişik sebeplerin yanı sıra genetikte olabilir. Ayrıca doğuştan başlayıp çocuk yaşta ilerleyen katarakt çeşitleri de vardır.

Nasıl teşhis edilir?

Bebeklerin rutin muayenesi sırasında veya ailesinin gözlemi sonucu ışığı takip edememe cisimleri izleyememe gibi şikayetleri göz hastalıkları uzmanları tarafından teşhis edilir.

Nedenleri̇

En sık nedeni, rahim içi enfeksiyonlar, metabolik bozukluklar ve genetik yolla bulaşan sendromlardır.

Pediatrik katarakt üçte biri herhangi bir sistemik veya oküler hastalıklar ile ilişkili değildir.

Konjenital katarakt gibi birçok% 23 aileseldir.Tüm yakın aile fertleri muayene edilmelidir.

Katarakt Enfeksiyon nedeni kızamıkçık (en sık), rubeola, suçiçeği, sitomegalovirüs, herpes simpleks, herpes zoster, çocuk felci, grip, Epstein-Barr virüsü, frengi ve toksoplazma sayılabilir

Konjenital kataraktın belirtileri nelerdir?

Lokokori; pupil sahasının(göz bebeği) beyaz olması. Tek veya iki taraflı olabilir.

Gözde kayma olabilir.

Glokomla birlikte olduğunda göz için daha büyük risk oluşturur.

Anne odaya girdiğinde göz temasının kurulamaması veya cisimlerin takip edilmemesi de ilerleyen dönemde görme azlığının belirtisi olup bu da bir katarakt belirtisi olabilir.

Konjenital kataraktın tedavisi nasıl yapılır?

Kataraktın tedavisi cerrahidir. Ancak Konjenital kataraktın tedavisi ile erişkin katarakt tedavisi arasında farklar vardır. Katarakt tek taraflı ise tanı konduğu zaman en kısa sürede ameliyat yapılmalıdır. Ameliyat esnasında lens arka kapsülü alınır ve ön vitrektomi yapılması tercih edilir. Genellikle mercek takılmaz. 2 yaştan sonra mercek takılabilir.

Konjenital kataraktın tedavisi ne zaman yapılmalıdır?

Tek taraflı kataraktta tanı konur konmaz ambliyopiyi önlemek amacı ile hemen yapılmalıdır. İki taraflı kataraktta ise kataraktın yoğunluğuna göre zaman ayarlanmalıdır. Tam kapanmış bir katarakt söz konusu ise ilk iki ayda yapılmalıdır. Ancak ambliyopi(tembellik) gelişmeyeceği düşünülüyorsa ameliyat ertelenebilinir. Bu karar detaylı göz muayenesine bağlı olarak hekim tarafından aileye bildirilmeli ve önemi anlatılmalıdır.

Konjenital katarakta rehabilitasyonun önemi nedir?

Doğuştan kataraktta en önemli olan ameliyat sonrası ambliyopinin (göz tembelliği) önlenmesi ve var olan ambliyopinin tedavi edilmesidir. Bu rehabilitasyonda hekime ve aileye çok büyük önem düşmektedir. Ameliyattan daha önemli olan ambliyopinin önlenmesidir. Aksi halde tedavinin bir anlamı yoktur. Rehabilitasyon amacı ile bebeklere silikon kontakt lens takılmalı ve ilerleyen zamanda gözlük ve alternan kapama tedavileri uygulanmalıdır.

Çocukluk dönemi kataraktı nedir?

Çocukluk döneminde ortaya çıkan kataraktlara çocukluk dönemi katarakt denir. Çeşitli hastalıklara (metabolik hastalıklar) bağlı olabileceği gibi kullanılan ilaçlara bağlı olarak ta gelişebilmektedir. Bu dönemde ortaya çıkan kataraktın en önemli nedenlerinden biri de travmalardır.

Çocukluk dönemi kataraktının belirtileri nelerdir?

Göz kayması, göz bebeğinde renk değişimi, obje takibinin olmaması gibi kataraktın yoğunluğuna ve tek veya çift taraflı olmasına bağlı olarak değişik görme bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.

Çocukluk dönemi kataraktının tedavisi nasıl yapılır?

Tedavisi cerrahi olup 2 yaştan itibaren yapılan katarakt ameliyatlarında İOL konabilir. İlk yaşlarda yapılan katarakt cerrahisinde genellikle arka kapsüloreksiz ve ön vitrektomi yapılmalıdır. Yapılan cerrahi teknik FAKO cerrahisi olup mutlaka sutur konularak tamamlanır. 

Doğumsal katarakt tedavisi yetişkin katarakt tedavisiyle aynı mıdır?

 Aynı değildir. Konjenital kataraktlar; 2 yaş altında, göz içi merceği yerleştirilmeden ameliyat edilir. 2 yaş üstünde, göz içi merceği yerleştirilebilir. Her iki gözden ameliyat olan 2 yaş altındaki bebeklere 4 yaş civarında göz içi merceği takılmaktadır. Tek gözünden ameliyat olan bebeklere ise 2- 2,5 yaş civarında göz içi merceği takılmaktadır.

İzleme 1347
  • Muhammed bey, doğumsal kataraktlar daha kötü hale gelebilir, erken tedavi çok önemlidir. tedavi edilmezse gözde kalıcı göerme azlığı, yani tembelleşme oluşur.

  • Doğuştan katarakt kötüleşir mi?

  • Doğumsal katarakt zamanında tedavi edilmez ise göz tembelliği oluşur. Kataraktın göz bebeğini tamamen kapladığı durumlarda bebekler doğduktan 8-10 hafta arasında ameliyat edilmelidir. Aksi takdirde düzeltilmesi zor olan göz tembelliği oluşur.

  • Doğumsal katarakt tedavi edilmez ise ne olur?

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap