GÖZ AĞRISI NEDEN OLUR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

GÖZ AĞRISI NEDEN OLUR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR? 

Duyusal sinir lifleri ile göz arasında yoğun bağlantı bulunmaktadır. Enflamatuar, iskemik veya neoplastik nedenler göz veya orbita ağrısı oluşturabilir. Göz ağrılarını beyaz gözde ve kırmızı gözde oluşan ağrılar olarak ikiye ayırabiliriz. Ayrıca göz ağrısını göz nedenli veya beyin kaynaklı olarak da ayırabiliriz. Bazen ise ağrıyan gözün kendisi değil göz duvarlarıdır.  Göz ağrısı tek başına bir bulgu olabileceği gibi ışık hassasiyeti, baş ağrısı, mide bulantısı eşlik edebilir. 

Sakin bir gözde göz ağrısını araştırırken ilk önce görme değerlendirilmelidir. Gözlük ihtiyacı olup, kullanmayan hastalarda baş ağrısı, göz ağrısı ve boyun ağrıları görülmektedir. 

Göz kuruluğu, az ışıkta çalışmak sonucu gözlerin yorulması, gözdeki herhangi bir kısmın iltihaplanmış olması, göze yabancı bir cisim kaçmış olması, sinüzit, migren ve diğer baş ağrıları, ateşli hastalıklar da göz ağrısına neden olabilen sebepler arasındadır.

 

GÖZ AĞRISI NEDEN OLUR?

Göz, duyusal sinir lifleri tarafından yoğun şekilde innerve edilir. Enflamatuar, iskemik veya neoplastik nedenler göz veya orbita ağrısı oluşturabilir. Göz ağrılarını beyaz gözde ve kırmızı gözde oluşan ağrılar olarak ikiye ayırabiliriz. Ayrıca göz ağrısını göz nedenli veya beyin kaynaklı olarak da ayırabiliriz. Bazen ise ağrıyan gözün kendisi değil göz duvarlarıdır.  Göz ağrısı tek başına bir bulgu olabileceği gibi ışık hassasiyeti, baş ağrısı, mide bulantısı eşlik edebilir. 

Sakin bir gözde göz ağrısını araştırırken ilk önce görme değerlendirilmelidir. Gözlük ihtiyacı olup, kullanmayan hastalarda baş ağrısı, göz ağrısı ve boyun ağrıları görülmektedir. 

Göz kuruluğu, az ışıkta çalışmak sonucu gözlerin yorulması, gözdeki herhangi bir kısmın iltihaplanmış olması, göze yabancı bir cisim kaçmış olması, sinüzit, migren ve diğer baş ağrıları, ateşli hastalıklar da göz ağrısına neden olabilen sebepler arasındadır.

Gözde refraksiyon kusurları

Özellikle gizli hipermetropi ve astigmatizmaya bağlı göz yorulması ile birlikte iki kaş arasına yayılan ağrı görülür. 

Kas zayıflıkları

Okuma sırasında gözleri birbirine yaklaştıran kaslarda görülen zayıflık kaslarda fazla çalışma ve ağrı ortaya çıkarabilir. 

Kuru Göz

Kuru gözü olanların gözü daha da kurutacak eylemlerde bulunması göz ağrısını ortaya çıkarabilir. Ağrı; yanma, gözde yabancı cisim hissi ve göze acı biber sürülmüş şeklinde tarif edilmektedir.

Arpacık

Göz kapaklarında yerel bir iltihap şeklinde oluşan arpacık derin bir ağrı yapabilmektedir.

Kornea yaralanması

Gözün şeffaf kısmında herhangi bir nedenden dolayı yara, yaralanma oluşursa şiddetli bir ağrı görülür. 

Yabancı Cisim 

Gözün şeffaf kısmına devamlı sürtecek şekilde; ister kapakların altında olsun isterse gözün şeffaf kısmının üstüne yerleşmiş olsun, herhangi bir yabancı cisim ağrı yapar. Ağrı, özellikle üst kapaklara yansıyan şekilde hissedilir.

Keratit

Kornea iltihaplanmasını ifade eder. Bakteriler, parazitler, virüsler ve mantarlar gözün saydam kısmında iltihap oluşturabilirler.

Sklerit

Sklera (gözün sert, beyaz duvarı) dokusunun iltihabıdır. Bu ağrılı süreç; sklera ve episkleral dokuların ödemi ve hücresel infiltrasyonu ile karakterizedir. Hastaların en az yarısında, eşlik eden sistemik bir hastalık vardır. 

Üveit 

Göz içinde oluşan iltihap, göz bebeklerini kasarak göz ağrısına sebebiyet verebilmektedir. 

Glokom (Kara su hastalığı, Göz Tansiyonu) 

Göz tansiyonu olan hastalar, belli belirsiz ağrı şikâyeti gösterebilirler. Ancak göz tansiyonunun çok yükselmesi, bulantı ve kusmanın eşlik ettiği, çok şiddetli göz ve baş ağrısı yapar (Kapalı açılı glokom). 

Optik Nörit

Göz sinirini tutan bir hastalıktır. Göz hareketleri ile ağrı belirginleşir. Multipl skleroz gibi hastalıklar ile birliktelik gösterebilir. 

Orbita hastalıkları

Gözlerimiz, beyin tasında oluşan orbita adı verilen göz çukurunun üzerine yerleşmiştir. Orbita; göz kürelerini, gözün dış kaslarını, sinirleri, yağ dokusunu ve kan damarlarını içeren piramit şeklindeki kemik çukurdur (göz çukuru). Orbital miyozit, orbital selülit, idyopatik orbital enflamatuar hastalık, Tolosa Hunt Sendromu gibi hastalıklarda göz ağrısı, genellikle yanında göz hareketlerinde kısıtlama, görme kaybı, göz kapaklarında ödem gibi ciddi bulgular ile birliktedir. 

Yansıyan ağrılar

Gözün komşu bölgelerinden kaynaklanan hastalıklar da göz ağrısı yapabilir. Sinüzit, diş iltihapları, migren, küme tipi baş ağrıları, trigeminal nevralji buna örnektir. 

 

GÖZ AĞRISININ TEDAVİSİ

Sakin bir gözde ve eşlik eden bulgular olmayan göz ağrısının en iyi tedavisi, dinlenmektir. Bilgisayar ekranına, telefonlara veya televizyonlara uzun süre bakmak göz yorgunluğuna neden olmaktadır. Ayrıca kitap okurken ideal ışık seviyesinin ayarlanması, gözleri yormadan kitap okumak açısından önemlidir. Sürekli kontakt lens kullanan kişilerin, kornealarının iyileşmesi için bir süre gözlük kullanması önemlidir. Diğer hastalıkların var olup olmadığının anlaşılması için göz doktoru tarafından göz muayenesi yapılması önemlidir. 



 

 

İzleme 1748

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap