Gözlerimiz

GÖZLERİMİZ

Gözlerimiz doğumdan sonra gelişimi devam eden geç formalaşan ve erken yaşlanan organımızdır. Gözlerimiz beyin tasında oluşan orbita adı verilen göz çukurunun üzerine yerleşmiştir. Göz küremizin ortalama ağırlığı 7,5 gr dır. Gözün görülen kısmını ise göz kapakları ve kaşları korumaktadır. Bu kısım aynı zamanda göz yaşları tarafından da korunmakta, nemlendirilmekte ve yabancı cisimcikler gözden uzaklaştırmaktadır. Göz küresini 6 kas sarmıştır ve bu kasların yardımı ile gözlerimiz koordineli şekilde hareket eder. Vücudumuzun beyine bağlantıları beyinden çıkan 12 çift kafa siniri ile olmaktadır ve sinirlerden 6’sının göz ile bağlantısı vardır.

Görme diğer duyularımızdan daha çok dünyayı tanımamızı sağlar. Tek bir bakışla nesnenin ölçüsü, şekli ve yapısı hakkında bilgi ediniriz. Nesnenin mesafesini, durduğunu veya hareket ettiğini ve hızını algılarız. Derinliği algılamamızı sağlayarak nesnelerin arasından geçip geçemeyeceğimizi anlarız, onların etrafındaki hareketlerimizi ayarlarız. Deneme yanılma ile değil, görerek arabamızı dar alanlardan geçirebiliriz. Okuma, yazma, tanıma gibi bir çok fonksiyon. Gece gündüz farkı ve bunlara uyum. Sadece gece gündüzü fark etmekle kalmaz biyolojik saatimizin ( sirkadian ritm) buna göre ayarlanmasında görev alır. Karanlık basınca uyur, sabahları hava aydınlanınca uyanırız. Karanlığı ve aydınlığı fark etmemizi sağlayan ise gözlerimizdir.

Karanlıkta göremeyen, göremeyince hayat faaliyetlerini gerçekleştiremeyen insanoğlu gecelerini uykusuna ayırmıştır. Vücut bu ritme kendisini ayarlamıştır. Gözün retina hücrelerinden karanlık uyarımı beyine iletilir ve melatonin gibi bazı hormonların salgılanması başlatılır. Melatonin uykunun devamını sağlayarak uzun bir süre uyumamıza yardımcı olur, vücut ısısını düşürür, bağışıklığı düzenler.

Tamamı ile görmeyen insanların vücudu bu biyolojik saate uyum göstermez. Gece ve gündüz olduğunun farkına varsalar dahi gözler ışığı ve geceyi fark etmeyince biyolojik saat doğru çalışmamaktadır http://www.faikorucoglu.com/her-yasta-gozlerimiz.asp

İzleme 1341

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap