KREDİ KARTLARININ AKILLICA KULLANIMI

Son 15 yılda birçok kredi kartı ve bankamatik kartı kullanan biri olarak  bu konudaki deneyimlerimi kredi kartı kullanımının fayda ve zararlarını sizlere aktarmak istiyorum.Kredi kartları ülkemizde kullanımı en yüksek tüketici finansmanı ürünlerinin başında geliyor.Bankalar, kredi kartı ile yapılan satışlardan, satış tutarı üzerinden komisyon alıyor.
Ödenmeyen kredi kartı borçları üzerinden faiz geliri elde ediliyor.
Banka, üzerinde logosunu taşıyan kredi kartları aracılığı ile bedava reklamını yapıyor.
Türkiye’ye gelen konukların bankaların POS terminali aracılığı ile yaptıkları alışverişlerden döviz geliri elde ediliyor.


Müşteri portföyünün genişlemesi sağlanıyor.
Kart müşterisinin sayısı, bankanın değerini arttırıyor. Bu nedenle, bankalar kartın iptal edilmesini istemiyor.

Bankaların işi paradan para kazanmak. Bunun için kafa patlatıp mesai harcarlar, teknolojik yatırım yaparlar. Bu sebeple kendi ürünlerini kanunların kendilerine tanımladıkğı alan içerisinde kolayca kullanılmasını hedeflerler. Kanunların tanımlamadığı alanlarda ise kanun koyucular bir önlem almadığı sürece Visa ve Mastercard gibi dünya çapında büyük ödeme sistemlerinin deneyimlerinden yola çıkarak fayda sağlarlar.

Malesef bu durum sadece kredi kartların özel bir durum değil. Her türlü bankacılık / finansman ürününe bilinçsizce yaklaşıp kullanmaya kalktığınızda bankaların sizden nasıl ek gelir sağladıklarını daha net görebilirsiniz. Bu yüzden tüketici finansmanı ürünlerinde tercih yaparken bilinçli ve doğru bilgiler ile yola çıkmak çok önemli.Kredi kartı denildiğinde aklımıza genelde borçlarını ödeyemeyen ve bu konuda fazlasıyla zarara girmiş kişiler gelir.Ülkemizde kredi kartından muzdarip kişi sayısı çok fazladır. Bunun sebebi ise kredi kartının ne olduğunu ve nasıl kullanılacağının bilinmemesidir.Bilinçsiz şekilde kullanılan bu kartlar aslında çağımızın gereksinimleri arasına girmiştir.Alışverişlerin internet üzerinden daha çok yapılmaya başlanması da kullanımının artışını getirmiştir. Kredi kartı kullanımını yönetmek çok basit olmasına rağmen insanların bunu yapamaması şaşırtıcıdır. Bunun sebebi ise kredi kartının bilinçsizce kullanılmasıdır. Hayatımızı her alanda kolaylaştıran bu katların kullanımını, faydalarını ve zararlarını bildiğiniz sürece bütçenizde eksilere düşmezsiniz.Kredi kartına ödeme aracı olarak bakarsak, kredi kartları bize tanımlanan limitler içerisinde bugün aldığımız mal ya da hizmetin bedelini daha sonra ödememizi sağlıyor. Bu harcamaları ödeme günü geldiğinde tam olarak ödediğimizde kredi kartları tamamen bir ödeme aracı oluyor bizim için.Kredi kartı bakiyelerimizi zamanında tam olarak ödediğimizde kredi kartlarının bizlere sonsuz faydaları var. Bunlar;Alışveriş kolaylığı (alışverişlerde paranızın çalınma, kaybolma riski yok)Maliyetsiz fonlama avantajı sağlaması (şimdi al, sonra öde-bir nevi enflasyondan  korunma) işlem kolaylığı (tek seferde bütün ödemeleri yapma)   Otomatik fatura ödemelerinde kolaylıkHarcamalardan uçuş mili, hediye puan gibi promosyonlar kazanma   Kampanya harcamaları ile ilave hediye puanlar, indirimler  Harcamaları  tek bir yerden izleyebilmeAraba kiralama, otel, tatil rezervasyonu gibi işlemlerde kolaylıklar.

Kredi kartlarını sadece ödeme aracı kullanırsak kredi kartlarının bize hiçbir zararı yok. Hatta yukarıda saydığımız faydaları da var. Kredi kartlarının doğru kullanımı da işte burada harcamalarımızı kredilendirmeyerek başlıyorKredi kartlarını sadece “ödeme aracı” olarak kullanabilmek, harcamalarımızı kredilendirmemek ise işin zor tarafı. Peki harcamalarımızı neden kredilendirmek zorunda kalıyoruz? Bunun cevabı da basit. Bütçemizin kontrolünü yapmıyoruz, yapamıyoruz.Burada basit bir alışveriş kuralı olarak harcama yapmadan önce kendimize; “Bu alacağım hizmet ya da ürün İSTEK mi yoksa İHTİYAÇ mı?” diye sormak. Eğer cevabımız ‘İHTİYAÇ’ ise bunu yapmak, eğer “İSTEK” ise ikinci bir soru ile “Bütçemde bunu alacak finansal kaynağım var mı?” sorusunu sormak. Var ise, bu harcamayı gerçekleştirmek, yok ise bu harcamayı yapmamak. Bu yöntem bir bireyin gereksiz harcamalarını kontrol etmede çevremden gözlemlediğim kadarı ile oldukça kredi kartlarının davranışsal finans konusu olarak harcamaları artırdığını, insanların tüketim alışkanlıklarını değiştirdiğini, bunun da harcamaları kontrol etmede bizi .Taksitli alışveriş kötü mü derseniz? Eğer toplam harcamayı fonlayabilecek birikimimiz ya da gelecekteki gelirimiz var ise, çok çok iyi bir şey, çünkü vade farkı yok. Ama toplam harcama bütçemizde değil ise, bu bizi borçluluğa sürükleyerek ileride finansal sıkıntılar yaratabilir.

Burada doğru finansal karar almada kanımca en önemli ölçüt, aldığınız hizmet ya da ürünün kullanım ömrü ya da süresinin, taksitlendirme süresinden uzun olması gerektiği. Bu yüzden beyaz eşya, bilgisayar, cep telefonu gibi dayanıklı tüketim mallarının finansmanı, 1 senelik spor kulübü üyelikleri gibi harcamaların taksitli yapılabileceği yönünde. Bir tatil ya da restoran harcamasının taksitle finansmanından ise uzak durulması gerektiği yönünde.Aslında ülkemizde ve dünyada kredi kartı borç bakiyelerinin yükselmesinde temel sebep, bireylerin kişisel bütçeleme yapmayarak, kredi kartının sunduğu kolaylıklarla bütçeleri dışında harcama yapmaları. Elbette, kredi kartları bir ekonomide kaydi paranın artmasını sağlayarak ekonominin canlanmasına sebep oluyor, yapılan harcamaların kayıt altına alınması ile devletin vergi gelirleri artırıp, kayıt dışı ekonomiyi azaltıyor. Ama kredi kartının kontrolsüz kullanımı (kontrolsüz kullanımından kasıt gelirimizden fazla harcamamız) durumunda ise stres, endişe, utanç, yükümlülükleri yerine getirememe, iş kayıpları, depresyon ve bunun ilişkilerimizi zedelemesi sonuçlarını doğuruyor.Bu yüzden kredi kartlarını doğru kullanmak için önce bir bütçe disiplini, sonra da kredi kart bakiyelerimizi zamanında ödemeye özen göstermeye çalışmamız gerekiyor.

Herkese sağlık,mutluluk,huzur ve bol kazanç dolu günler dilerim.

 

 

İzleme 487

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap