KURU GÖZ HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Tedavi basamakları hastalığın şiddetine ve türüne göre göz hekimleri tarafından düzenlenir. Tedavinin ilk basamağı hastanın kuru göz konusunda eğitilmesidir. İkinci aşama ise çevre faktörlerinin düzeltilmesidir. Üçüncü aşama ilaç tedavisidir. Genel şekilde kuru göz tedavisinde kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir.
Hastanın bilgilendirilmesi
Bilgisayar kullanımlarında kısa aralar verilmesi, bilgisayar kullanırken sık göz kırpma ve bilgisayar aralarında yüz yıkama.
Klimalı ortamlarda sürekli bulunmama
Daha fazla su tüketimi
Kafeinli içeceklerden uzaklaşma
Sigara ve sigaralı ortamlardan uzaklaşma
Bol yeşillikli ve omega ağırlıklı diyet
Kontakt lens kullananların süreyi azaltması ve/veya kontakt lens değişimi
Kirpik dibi iltihabı olanlarda buna yönelik tedaviler.
Sistemik ilaçların doktor eşliğinde kontrolu (Bazı sistemik ilaçların kuru göz bağlantıları bulunmuştur. Örnek olarak; antihistaminikler, beta blokerler, antidepresanlar, diüretikler, ankisyolitikler, antipisikotikler, anti-Parkinson ilaçlar, istretinoin, östrojen, kemoterapi.)
Kirpik dibi iltihabın tedavisi (Blefarit)
Kirpik dibi hijyeni
Topikal antibiotikler (azitromisin)
Çay ağacı yağı (Demodeks parazit eradikasyonlarında)
Sıcak kompres
Gözyaşı destek tedavisi
- Yapay gözyaşı damla, jel ve merhemleri. Kuru göz hastalığında geleneksel ve temel tedavi seçeneğini oluşturur. Göz yüzeyinin nemlendirilmesi ve kayganlaştırılmasını sağlarlar. Sık kullanımlarda prezervan içermeyen tek doz damlalar tercih edilir.
Bunlar genellikle aşağıdaki moleküllerden veya kombinasyonlardan oluşmaktadır;
Karbomer 940 (poliakrilik asit), karboksimetil selüloz, dekstran, hyaluronik asit, hidroksipropil guar, hidroksipropil metil selüloz, polivinil alkol, polivinilpirolidon, polietilen glikol.
Ayrıca; Osmotik ajanlar, Osmoprotektanlar (trehaloz), Antioksidanlar (asetil sistein, vitamin A (retinil palmitat), visomitin, selenoprotein, delfinidin), Elektrolitler, Lipit ilaveler (fosfolipidler), Mikolitikler.
- Otolog serum. Hastanın kendi kanının santrifüj edilmesi ile elde edilir. Zengin içeriğe sahiptir. Daha çok ağır göz kuruluğu olan hastalarda kullanılmaktadır
Nemlendirici odalı gözlükler ve Nemlendiriciler
Antienflamatuar tedavi
- Siklosporin A. Topikal şekilde hazırlanmış %0.05 siklosporin (Restasis) doktorun önerdiği şekilde kulanılır. Uzun dönem tedavilerde gözyaşı salınımını artırır. En az 6 ay kullanılması önerilir.
-Kortikosteroidler. Genellikle düşük doz ve zayıf topikal kortikosteroidler tercih edilir. Uzun dönem kullanımdan komplikasyonları sebebi ile kaçılır.
-Tetrasiklin/Doksosiklin. Antibiotik özelliği yanında antienflamatuar özellikleride bulunmaktadır. Özellikle kuru göze eşlik eden deri problemleri ve kirpik dibi iltihapları durumunda tercih edilir.
Diyet destek Tedavisi
Omega 3 kapsülleri bu amaçla kullanılmaktadır. Kuru göz sendromunda olumlu etkileri gösterilmiştir.
Punktum tıkaçlar
Salgılanan gözyaşı göz yüzeyini ıslattıktan sonra gözün buruna yakın kısmında bulunan deliklerden (punktum) terk eder. Her gözde alt ve üstte birer adet delik bulunmaktadır (punktum). Punktumların tıkaçlarla kapatılması ile gözyaşının gözü terk etmemesi ve gözde göllenmesi sağlanılır. Geçici ve kalıcı şekilde uygulanabilir.