Mühendisler Nasıl İkna Etmeli?

Mühendisler Nasıl İkna Etmeli?

Erdem Karagöz

Mühendis olmak istedi ve mühendis olduysanız bunda analitik düşünce kodlarınız, hayatı sürdürülebilir bir sebep sonuç ilişkisi içinde görmeniz ve buna odaklanmanız yer almaktadır. Sizin için ana hedef tüm kaynakları insanlık yararına pratik ve ekonomik kullanmaktır.

Ölçülemeyen hayaller, gerçekçi olmayan değişkenlikler ve paradigmalar çoğu zaman hoşunuza gitmez.

 İlişkide olduğunuz ast ve üstleriniz sizin gibi mühendis değilse, olaylara sizin gözünüzle bakmıyorsa anlamak için gerçekten yüksek empati, gözlem ve deneyim yetersiz kalabilir. Aşırı duygusal insanların değişkenlikleri tahminlerin çok ötesindedir.

Bir CEO sizin için hayati önemi olan projenizi başlatıp bir anda nasıl çöpe atabilir? Bir usta başı sizi yetersiz göstermek için ekibi ile birlikte insan üstü enerji harcayabilir. Duygular matematik ile çatışabilir.

İşte böyle zamanlarda ikna yetenekleriniz bilginin önüne geçecektir.  Size göre insanlar neden 10 hamle sonrasını görmek istemez ve sorgulamaz? Bunu anlamak yerine ikna ve ilişki yönetiminde uzmanlaşmalısınız.

Öncelikle yüksek beklenti, anlaşılma isteği sizi mutsuz edecektir. Türk insanının ağırlıklı temsil sistemi görselliktir. Kanıtlanmadan, sonuç ortaya çıkmadan yani insanlardan görmeden kolay inanmaz. Her proje ve her an için ikna etmeniz gereken insanlar olacaktır.Buda sizin çelik gibi iradeye, yüksek sabıra ve pozitif güce ihtiyacınız olduğunu gösteriyor. Özellikle kanıtlanmış yüksek başarılara henüz sahip değilseniz kendinize güven ve ifade şekliniz diğer insanların kararlarını etkilemenizdeki en ana faktör olacaktır.

Unutmayın başkalarını değiştirecek güce sahip değiliz. Kendimizi sorgulamalı ve değişim için yol haritamızı hazırlamalıyız. Güçlü sorular hazırlamalısınız.Her ana sorunun altına hızla 5-6 soru yerleştirip karşınızdaki kişinin ilk 5 saniyede bilinç altı ile verdiğiniz cevaba odaklanın.

 İkna yeteneklerimi her zaman geliştirebilir miyim? Çatışma ve baskı altında nasıl biriyim? Yeni fikirlere açık mıyım? Fikirlerimi başkalarının fikri haline getirmekte usta mıyım? Bilinç altına hipnotik kalıplar iletebiliyor muyum? Algı ve imajımı nasıl yönetiyorum? Gerçekten benimle iş yapan insanların güvenlerini kazanmak istiyor muyum? İnsanlara, olaylara ve içinde bulunduğum ana empatik yaklaşabiliyor muyum?

Proplemleri algılama, tarif etme ve çözümleme yetenekleriniz kadar insanlardaki değişkenlikleri, bilinçaltını yönetimini, şirket eko sistemini algılamak gerekiyor. Nedenleri anlatabilecek çok güçlü çünküleri bulmalısınız!

Yolunda gitmeyen veya kontrolden çıkmış proplemleri basite indirebildiğiniz kadar ilişki yönetiminde de başarılı olmanız gerekir. Mekanik zeka, disiplinler, algoritma bazen birinin gözlerinin içine bakarak yaptığınız samimi bir teşekkür kadar anlaşılmayabilir.

Özellikle Türk insanı duygusaldır, belleğinde olumsuz olayları, anları aşırı biriktirir. En üst profesyonel gördüğünüz bir kişi yaşadıklarını saklayıp zamanı geldiğinde bedel ödetmek isteyebilir!

Öyleyse işi insanlarla yaptığınızı bilerek esnek olmalı, beden dili okumalı, insanları sonucu elde etmek işbirliğine, fikirlerine ve bakış açılarına ihtiyacınız olduğunu hissettirmelisiniz. Herkes kendi fikrine sahip çıkar onun gelişmesi için çabalar.

 Böyle yapıldığında analitik liderlik ile sezgisel liderliği birleştiğinde siz ve çevreniz hayattan daha çok keyif alacak ve üretim artacaktır.

Sonuç olarak ne yapabilirsiniz? Sahayı paylaştığınız işçi, usta başı, teknisyen, başka departman çalışanları, üst yönetimin hayatlarını, beklentilerini, bakış açılarını, dillerini, çevrelerini, nelerden etkilendiklerini, nasıl karar aldıklarını gözlemleyin.

Dilinizi, zihninizi geliştirecek kitapları seçici okuyun. Başarılı olmuş, etkileşimi güçlü yönetici ve iş insanlarını modelleyin. Baskı altındaki tavrınızla ilgili geri bildirim alın. Koçluk ve mentörlük desteği alın. İçinde size ait vakaların geçtiği role play çalışmalarına ve eğitimlere katılın.

Gelişime fırsat tanıyın. Gelişmek istediğiniz alanlarda kendinizi her hafta % 0.5 yılda % 26 geliştirin 10 yılda % 1004 gelişeceksiniz kulağa nasıl geliyor?

Nereden mi başlayalım diyorsunuz Peter Watson’un fikirler tarihi ve Umberto Eco’nun 4 ciltlik Ortaçağ serisini okuyarak muhteşem bir başlangıç yapabilirsiniz.

İzleme 488

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap