PRK ÖNCESİ VE SONRASI BİLGİLENDİRME
PRK ÖNCESİ VE SONRASI BİLGİLENDİRME
PRK (FOTOTERAPÖTİK KERATEKTOMİ) ÖNCESİ VE SONRASI SÜREÇTE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Excimer lazer veya göz çizdirme, gözlük ihtiyacını en aza indirmek veya yok etmek için gözün kırma kusurlarını düzeltmeye yönelik yapılan bir göz cerrahisidir.
Excimer lazer tedavilerini iki ana başlık altında toplayabiliriz;
1. Yüzey ablasyonlu tedaviler: Kornea üzerini saran zar tabakasının (epitel) kaldırılmasından sonra excimer lazer uygulanması prensibine dayanır. PRK, LASEK, T-PRK (Transepithelial-PRK veya No Touch), ASA, Epi-LASIK ve EBK başlıca yüzey ablasyonlu tedavileri oluşturuyor.
2. Flepli tedaviler: Korneadan bir tabaka kaldırılması(flep) ve bu tabakanın altına excimer lazer uygulanması prensibine dayanır. Flep oluşturmak için mikrokeratom kullanılıyorsa LASIK, femtosaniye lazer kullanılıyorsa FemtoLASIK (eşanlamlılar; iLasik, IntraLase) denilmektedir.
PRK LAZER AMELİYATI ÖNCESİ HAZIRLIK
Ameliyat günü hazırlıkları aşağıdaki şekilde verilmiş olup, bu aşamalar doktorlara veya kliniklere göre farklılıklar gösterebilmektedir.
Kontakt lens kullanıcılarının ameliyattan en az 1 hafta öncesinden lens kullanımlarına ara vermeleri gerekmektedir.
AMELİYAT GÜNÜ
Ameliyat günü göz kapaklarına makyaj ve losyon sürmeyiniz.
Ameliyat günü üzerinize parfüm sürmeyiniz. Lazer cihazları hassas aletler olduğu için lazer akımları kokulardan etkilenebilmektedir.
Tedavi günü aç olmanıza gerek yoktur. Sizi rahatsız etmeyecek şekilde tok olabilirsiniz.
Ameliyatın kendisi çok kısa sürse de, o gün en az 2 saatinizi hastanede geçirecek şekilde kendinizi programlayın.
Ameliyattan önce hasta bilgilendirme formu okunması ve sonrasında imzalanması için size sunulmaktadır.
Ameliyat öncesinde isteğe bağlı olarak rahatlatıcı ilaç verilebilir.
İşlem öncesi göz kapakları antiseptikli solüsyon ile silinecektir.
Göz çevresinin temizliği sağlandıktan sonra lazer odasına alınacaksınız.
Ameliyat uyuşturucu damlalarla gerçekleştirilmektedir sistemik anestezi uygulanmaz.
Lazer yatağına uzandıktan sonra anestezi damlası damlatılır. Damlanın etkisiyle, göz kırpma refleksiniz azalacak ve gözleriniz uyuşacaktır.
PRK TEKNİĞİ
Göz çevrenize koruyucu örtü örtüldükten sonra kapakların açık kalabilmesi göz kapaklarına blefarosta adı verilen bir tel yerleştirilir. Gözün uyuşturucu damlalar ile uyşturulduğu için tedavi süresince acı hissi duymazsınız.
Gözün saydam tabakası olan kornea dokusunun yüzeyini saran zar uzaklaştırıldıktan sonra alttaki kornea dokusu excimer lazer vasıtasıyla traşlanır. Kornea dokusunda, numara ile orantılı olarak doku inceltilmesi, traşlaması (ablasyon) yapılarak kornea kırıcılığı değiştirilir.
Göze uygulanan lazer ışınları süresince hem cerrah mikroskoptan hem de aletin kendisi ilave lazer ışınları ile gözlerinizi takip eder. Gözün hafif hareketlerinde, lazer ışınları da gözle beraber hareket ederek tedaviyi sürdürür. Daha fazla hareket olursa gözü takip eden lazer, göz eski yerini buluncaya kadar tedavi edici lazeri durdurur. Lazerle tedavinin süresi lazerin hızına ve numaralara bağlı olarak değişse de genellikle 1 dakikadan kısadır. Lazer bitiminde kornea üzerine numarasız kontakt lens konularak ameliyata son verilir.
AMELİYAT SONRASI İLK GÜN
Ameliyatı müteakiben ilk kontrolünüz yapılacak ve gözünüze koruma gözlüğü takılacaktır. Gözlüğü çıkararak göz damlalarını kullanabilir ve gece bu gözlüklerle uyuyabilirsiniz. Ancak yüzüstü yatmamaya çalışmalısınız.
Ameliyattan sonra, uyuşturucuların etkisinin geçmesi ile gözlerde sulanma, hassasiyet ve yabancı cisim hissi görülmektedir. Aynı gün gözlerinize dokunmamanız ve dinlenmeniz önerilir. Gözlerinizi kapatıp loş bir ortamda dinlenebilirsiniz. Eğer yanma hissiniz fazla ise ağrı kesici tablet kullanabilirsiniz.
Gözlerinizden akan suları, göz kapaklarına dokunmadan yanaklarınızdan silebilirsiniz. Gözyaşı akıntısı burundan yaş akmasına ve burun akıntısına da sebebiyet verebilir ve ameliyat sonrası beklenilen bir durumdur.
Eğer ilaç kullanımı önerilmiş ise onları kullanarak bir gün sonrasında kontrol muayenesine gelmeniz gerekir.
Damlaların tam etki düzeyine erişmesi için her damla arasında en az 5 dakika süre bırakılmalıdır. Göze tek bir damla gelmesi yeterlidir.
Yatmadan önce ise size verilen uyku getirici hapı kullanmanız önerilir.
TEDAVİDEN SONRA GÜNLÜK YAŞAMA NE ZAMAN GEÇİLEBİLİR?
Ameliyatın sabahı, koruyucu gözlükleri çıkarıp göz damlalarınızı damlatıp, yüzünüzü yıkamadan, size söylenilen saatte kontrole geliniz.
PRK, No-Touch gibi yüzey tedavilerinden sonra iyileşme süreci daha uzundur. Kornea yüzeyini saran zarın yeniden oluşması ve kornea yüzeyini sarması 3 ila 5 gün sürmektedir. Bu süre zarfında kornea sinir uçları açıkta kaldığı için gözlerde yabancı cisim hissi, sulanma, bazen kapaklarda şişme beklenmektedir. Kornea yüzeyi zar ile tam kaplandıktan sonra göz üzerindeki numarasız kontakt lens çıkarılmaktadır (Yaklaşık ameliyattan 5 gün sonra)
Göze herhangi bir şekilde travma, temas olmayacak tüm spor ve sosyal faaliyetlerinizi yapabilirsiniz. Ancak enfeksiyondan korunmak için ilk 1 ay boyunca havuza veya denize girilmemelidir. Sauna ve solaryumdan da bu sürede uzak durulmalıdır.
UV ışınlardan kaçınılmalı ve UV korumalı güneş gözlükleri kullanılmalıdır.
Kirpik, göz kapağı ve çevresine 10 gün boyunca makyaj yapılmamalıdır.
Göz üzerine baskı uygulanması, göze bastırarak ovuşturma gibi eylemlerden sakının
Seyahat etmenizde veya uçağa binmenizde bir sakınca yoktur.
İlaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde düzenli kullanmanız önemlidir.
Göz numaralarınız düzelmiş olsa da düzenli doktor muayeneleri ihmal edilmemelidir.
Özellikle daha önce miyopisi olan hastaların, göz diplerinde miyopiye bağlı özellikler devam ettiği için ameliyat sonrasında da düzenli göz dibi muayenelerini yaptırmaları gereklidir. Ayrıca 40 yaşı geçtiğinizde doğal bir süreç olan yakın görme bozukluğu başlar ve ilerleyen yaşlarda yakın okuma gözlüğü kullanmanız gerekebilir.
-
@Melisa Gül Göz uyuşturucuları yalnız göz ameliyatları sırasında veya muayene aşamalarında kullanılmaktadır. Göz uyuşturucularının tekrarlayan kullanımı kornea sinir hücrelerine zarar vererek iyileşmeyi geciktirmektedir. Göz sürekli uyuşuk olduğu için iyileşme eğilimi göstermemektedir. Ayrıca bu tür ilaçların sürekli kullanımı sinir uçlarında nekroz ve korneada yaraların ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir.
-
Göz uyuşturucuları ameliyattan sonra şikayetlerin azaltılması için kullanılamaz mı?