SUNUM BECERİLERİ

SUNUM BECERİLERİ

Bilgiyi açık ve etkili bir şekilde sunmak, mesajınızı iletmek için önemli bir beceridir. Günümüzde hemen hemen her alanda sunum becerileri gereklidir ve çoğumuz vesile ile sunum yapmamız gerekmektedir. Bazı insanlar bunu adım adım atarken, diğerleri bunu çok daha zor buluyor. Bununla birlikte, sunum becerilerinizi biraz çalışarak geliştirmek mümkündür.

Pek çok insan, toplum içinde, özellikle de daha büyük gruplarla konuşmak istendiğinde korkar.bu korkular iyi bir hazırlık ile azaltılabilir ve bu da etkili bir sunum yapmak için zemin hazırlayacaktır.

Farklı Sunum Türleri Vardır;

-Toplum içinde veya bir grup insanla konuşmanızın istenebileceği birçok durum vardır. İçerirler:

-Bir konferansta veya etkinlikte sunum yapmak veya konuşma yapmak.

-Bir konsey toplantısında bir planlama teklifine itiraz etmek.

-Bir düğünde konuşma yapmak.

-Bir kulüp veya toplumdaki birine teşekkür oyu önermek.

-Bir ekip adına, ayrılan bir meslektaşınıza veda etmek ve bir hediye sunmak.

-Yeni bir iş kurmanıza yardımcı olacak yatırım veya kredi aramak.

Bunların hepsi sunum olarak kabul edilebilir ancak yaklaşımları farklıdır. Örneğin, ayrılan bir meslektaşınıza teşekkür etmek için PowerPoint'i kullanamazsınız. Bir düğünde bir konuşmada kullanmak (yapılmış olsa da) alışılmadık olurdu. Bununla birlikte, bir konferans seyircisi, bir ekrana yansıtılan slaytları GÖRMEMEK biraz şaşırtır.

Bu nedenle, tüm sunumlar için geçerli olan tek bir kurallar dizisi olmadığı sonucu çıkar. Bununla birlikte, her sunum fırsatının ortak olduğu bazı şeyler vardır. Bunlar şunları içerir:

Etkili hazırladıysanız daha iyi sunum yapacaksınız . Bu, konuşmanızı kelimesi kelimesine yazdığınız ve ezbere öğrenene kadar prova yaptığınız anlamına gelmez - ancak bu bazı insanlar için işe yarayabilir. Bununla birlikte, doğru şeyi doğru şekilde, doğru insanlara söylediğinizden emin olmanız gerektiği anlamına gelir.

Hedef kitleniz ve mesajınız konusunda net olmalısınız . İletmek istediğiniz veya iletmeniz gereken mesajı ve bunu izleyicilerinize en iyi nasıl ileteceğinizi açıkça düşündüyseniz her sunum daha iyi olacaktır. Bu iki bilgi parçası, stilinizi, yapınızı, içeriğinizi ve görsel yardımcı kullanımınızı belirler.

Size ayrılan zamanı asla aşmamalısınız . Başka bir deyişle, hoş geldiniz seviyenizi aşmayın. Neredeyse her konuşma veya sunum daha kısa olursa daha iyidir. Hiç kimse kahveye erken gitmeyi veya kahveyi beklemeden bitirmeyi umursamıyor. Herkes aldırış etmiyor.

Genel olarak, izleyicileriniz sizin tarafınızdan başlar. Kural olarak, hedef kitleniz (az ya da çok) gönüllü olarak oradadır. Sizi dinlemeyi seçtiler ve sunumunuzun tadını çıkarmak istiyorlar. Kaybetme sadece sizin tarafınızdan olacaktır.

Sunum yaptığınızda, odadan siz sorumlusunuz . Seyirci etkili bir şekilde kontrolü size verdi ve sizin bir şeyler yapmanızı bekler. Belirli bir konuşma hazırlamış olabilirsiniz, ancak bunun işe yaramadığını görürseniz, her zaman değiştirebilirsiniz. Sonuçta sen uzmansın.

Örneğin şunları yapabilirsiniz:

-Bazı slaytlarda daha ilginç bulabilecekleri bir bölüme geçin;

-Hedef kitlenize, sağlamadığınızdan bekledikleri belirli bir bilgi olup olmadığını sorun;

-Herkesin biraz uykulu görünmesini önerin ve belki sorulara erken başlamak veya bir tartışma yapmak daha iyi olur; veya

-Sunumun başında dinleyicilere ne beklediklerini ve neyi anlatmanızı istediklerini sorun. Bu şekilde sunumu onların beklentilerine uyacak şekilde özelleştirebilirsiniz.

Tıpkı kolaylaştırırken olduğu gibi, izleyicilerinizin sunumunuzdan en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olmak istersiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu geri bildirimleri kabul etmektir, buna gülümsemeler, baş sallamalar veya insanların telefonlarını çıkarması dahil olabilir.



 

İzleme 289

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap