VALEOLOJİ NEDİR? VALEOLOJİ HAKKINDA BİLGİ - 1

                                                       VALEOLOJİ - KISA BİLGİ

Valeoloji, kısacası sağlıklı yaşam bilimidir. Geniş anlamda bireyin fiziksel ve zihinsel sağlık düzeyini tanımlayan, potansiyel ve rezervlerini belirleyen, sağlığını koruma ve güçlendirme yöntemleri, araçları, teknolojilerini inceleyen disiplinlerarası bir ilim dalıdır. Antik Romada  "sağlıklı ol" anlamında kullanılan, standart bir iletişim formu olan ‘’la vale’’ sözcüğünden alınmıştır. Terim olarak valeolojinin, modern eğitimsel ve tıbbi uygulamalarda kullanılması 1980'lerde onun kurucusu sayılan Rus biyolog İsrail  Brekhman tarafından önerilmiştir.  

Valeoloji insan sağlığı ile ilgilenen diğer ilimlerden (hastalık ve hasta ile ilgilenen tıp, çevre,  ortam ve yaşam koşulları ile ilgilenen hijyen) farklı olarak sağlık, sağlam adam problemleri ile daha kapsamlı ilgileniyor. Valeoloji, Sokrates'in “insan, kendini tanı”tezi ile Konfüçyüs'ün “insan, kendini yarat” tezini ortak temel özelliklerini almış ve ana stratejik pozisyonunu “insan, kendini tanı ve yarat!” prensibi üzerine kurulmuştur. Valeoloji, pratikte daha çok hekimlerin kontrolünden kenarda kalan hastalık önü veya risk altında olan, pratik olarak sağlam görünenlerin, genetik olarak velilerinden ötürülmüş imkânlarını seferber (mobilize) ederek, organizmaya her türlü harici ve dahili etkenlere karşı adaptasyonunu sağlayabilmesini öğretmeyi amaçlıyor.

Valeoloji, pratikte bir insanın bireysel olarak fiziki, psikolojik, sosyal yönlerini ve bunlara etki gösteren etraf muhiti (atmosfer, yaşam, doğa ve sosyal çevre) araştırır. Teknolojinin ve tıbbın gelişim düzeyini ve diğer birçok faktörleri de işin içine katarak, sağlıklı ve başarılı bir günlük yaşam için gerekli nitelikleri öğretir. İşte buradan da konunun zorluğu anlaşılır. Valeoloji biliminin önemi her geçen gün artıyor ve bence giderek de artacaktır. Türkiye’mizde Valeoloji çok zayıftır, neredeyse bilinmiyor diyebiliriz, ancak dünyada özellikle Rusya’da farklı kolları ile  gelişmeye devam ediyor.

İzleme 954

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap