Bilgisayarlar Arası Uzaktan Erişim Teknolojisi
Bilgisayarlar Arası Uzaktan Erişim Teknolojisi
Günümüzde uzaktaki bir bilgisayara erişmenin farklı sebepleri olabilir. Özellikle CoronaVirüs salgının yaşandığın günlerde, iş yerindeki bilgisayara uzaktan erişip, işlerinizi sanki erişilen bilgisayarın başındaymış gibi yapmak için kullanılan uzaktan erişim teknolojisi aynı zamanda farklı amaçlar için de kullanılabilir. Örneğin, uzaktaki bir bilgisayardaki sorunları çözmek için teknik servisler tarafından tercih edilmektedir.
İşyerindeki Bilgisayara Uzaktan Bağlanma
İşyerindeki bir sunucuya veya kişisel bir bilgisayara uzaktan bağlanmanın günümüzdeki en güvenli yöntemlerinin başında Sanal Özel Ağ (VPN) teknolojisi geliyor. VPN bağlantısında internet altyapısı üzerinden istemci bilgisayar ile uzak bilgisayar arasında güvenli bir tünel bağlantısı oluşturulur.
VPN bağlantılarında iki bilgisayar arasında özel ağ ile oluşturulan tünel içinden güvenli bir bağlantı sağlanır.
Bir bilgisayar üzerinden VPN bağlantısı yapabilmek için bilgisayardaki işletim sisteminin yerel VPN özelliği kullanılabileceği gibi çoğunlukla da üçüncü parti uygulamalar kullanılır. VPN yapılabilmesi için öncelikle istemci bilgisayar üzerindeki uygulama ile VPN sunucusu üzerindeki VPN servisine erişim sağlanır. VPN servisine erişim sağlandığında bağlantı yapılan bilgisayara üzerindeki IP ile birlikte bir de VPN servisinin verdiği IP kullanılır. VPN bağlantısı sağlandığında, istemci bilgisayar ile karşı VPN servisi arasında bir tünel oluşturulur. İletişim bu tünel üzerinde güvenli şekilde sağlanır.
RDP Nasıl Yapılır?
VPN bağlantısı sağlandığında, VPN servisi istemci bilgisayara bir IP ataması yapar. İstemci bilgisayar verilen bu IP üzerinden istenilen bilgisayara bağlantı sağlanır. Örneğin, istemci bilgisayar Windows işletim sistemi kullanıyorsa; VPN bağlantısı sağlandığında Windows’un RDP ( Remote Desktop Connection) uygulaması kullanılarak uzak bilgisayara bağlanılabilir. RPD uygulaması; örneğin, iş yerindeki bilgisayara bağlanıp sanki uzak bilgisayarın başındaymış gibi çalışma olanağı sağlar. Bu işlem esnasında bağlanılan bilgisayarın ekranında bağlanın kişinin yaptıkları izlenemez. Bir bilgisayara RPD yapılabilmesi için bağlanılmak istenilen bilgisayarda RDP yapılabilmesine izin verilmiş olması gereklidir. Windows işletim sistemi kullanılan bir bilgisayardan uzak bir bilgisayara yerel ağ ya da VPN tüneli üzerinden RDP yapılabilmesi için “ Windows + R “ tuşlarına aynı anda basıldığında gelen “ çalıştır “ penceresine “ mstsc “ yazmak yeterlidir.
Diğer taraftan, uzak bilgisayarlar arasında bağlantıyı sağlamak için farklı firmaların sunduğu aynı amaca yönelik çözümler de kullanılabilir. Uzaktaki bilgisayarlara uzaktan erişim uygulamaları üzerinden bağlanılarak masaüstü erişim de yapılabilir. Masaüstü erişimde, bağlantı sağlayan bilgisayar sahibinin yaptıkları, bağlanılan bilgisayarın sahibi tarafından anlık olarak izlenebilir.
Uzak Masaüstü Erişimi
Uzaktan masaüstü erişimde yerel bilgisayar üzerinden uzak bilgisayarın masaüstüne erişim sağlanır. Bu erişimde erişilen bilgisayarın masaüstünde yapılan işlemler uzak bilgisayar sahibi tarafından takip edilebilir. Özellikle teknik destek vermek için kullanılan uzak masaüstü erişimi, teknik destek firmaları sıklıkla kullanır.
Gerek istemci bilgisayar ve gerekse de uzak bilgisayarda bağlantı kurmayı sağlayan bir uygulama ihtiyaç vardır. Uzak masaüstü bağlantıda, istemci bilgisayar bağlantı yapmak istediğinde, uzak bilgisayarın ekranında bağlantı yapılmak istenildiğinde dair bir uyarı gösterilir.
Microsoft Windows, Linux ve MacOS başta olmak üzere bütün işletim sistemlerinin kendi uzaktan erişim yazılımları bulunur. Bu işletim sistemlerinde sonradan herhangi bir yazılım kurmadan, işletim sisteminin kendi özelliğinde uzaktan erişim uygulaması hazır olarak sunulur.
Uzaktan Erişim Uygulamaları
Uzaktaki bilgisayarınıza erişim sağlamak için kullanılabilecek yerel uygulamaların dışında, diğer popüler yazılımlar olarak GotoMyPC, RealVNC ve LogMeIn’i sayabiliriz. İşyerine gitmeden ya da bir arkadaşınızın bilgisayarında karşılaştığı teknik sorunları çözmek için kullanılan uzaktan erişim teknolojisi, bir çok yönden hayatı kolaylaştıran avantajlar sunar.