GÖZ DAMLALARI GÖZE NASIL UYGULANMALI?

Göz damlalarının  doğru şekilde ve zamanında kullanımı hem tedavinin etkinliği, hem de yan etkilerden kaçınmada önem arz etmektedir.  Göz damlalarının etkisinin azalmaması ve göz sağlığının korunması için göz damlalarının doğru şekilde kullanılmasına dikkat edilmelidir. 

Göz damlasını uygulamadan önce ellerinizi temizleyin.

Süspansiyon şeklindeki damlaların içindeki katı partiküller, şişenin dibine çökeceği için her kullanımdan önce iyice çalkalanması gerekir.

Göz damlaları steril durumda üretilirler. Damlayı açtıktan sonra, damlanın kapağını temiz bir yüzeye bırakın, damlanın uç kısmına dokunmayın ve farklı yüzeylere değdirmeyin. Göz damlaları göze çok yakın mesafeden damlatılmamalı ve damla uçlarının kirpiklere teması önlenmelidir. Bu durumlara dikkat edilmediği takdirde , damlalarınızın mikroorganizmalarla teması ve bu mikropların göze taşınması söz konusu olabilir. 

Göz damlası uygularken başı geriye doğru alıp, alt göz kapağını aşağıya doğru çekerek bir kese oluşturun, damlayı göz hizasına getirin, damla ucuna bakarak damalanızı gözünüze sıkın. Ayrıca yatar pozisyonda da damlanızı damlatabilirsiniz.

Damla gözünüzün içine isabet etmiş ise, damlayı ikinci kez damlatmanıza gerek yoktur. Gözün haznesi bir damlaya alacak kadardır ve fazlası zaten gözden akarak ilave bir etkinlik sağlamamaktadır. Damla damlattıktan hemen sonra gözünüzü çok fazla sıkmanız da göz damlasının göz dışına çıkmasına ve etkisinin azalmasına neden olabilir.

Damlayı uyguladıktan sonra gözlerinizi bir müddet kapalı tutun ve parmağınız ile göz pınarlarının sonlandığı burun köküne doğru 30 saniye basılı tutun. Bu sayede damlanın genizinize akmasını önlemiş ve damlanın sistemik yan etkilerini azaltmış olursunuz. Damla sonrası genizde ilaçların tadının hissedilmesi duyusu da ortadan kalkmış olur. Gözün yaş kanalları genize doğru sonlandığı için damlalar bu kanallar ile buruna ulaşarak burun akıntısına yol açabilir veya boğaza ulaşarak değişik bir tat hissi oluşturabilirler.

Birden fazla damla kullanacaksanız ikinci damlayı damlatmadan önce en az 5 dakika bekleyin. Gözün ilaç hazinesinin sadece bir damlaya müsaade ettiği ve üst üste damlatılan damlaların bir birinin etkisini böylece azaltabileceği unutmamalıdır.

Göz damlalarınızı paylaşmayınız ya da başkasının göz damlasını kullanmayınız. 

Göz damlalarını (doktorunuzun farklı önerisi olmaz ise) serin ve karanlık yerde saklayınız.

Göz damlaları göze yakın damlatılırsa kirpiklerdeki mikroorganizmaların damlaya bulaşması riskinin haricinde, daha yakın temaslarında farkında olmadan göz dokularına da hasar verebiliriz.* Damla uçlarının göze temasından kaçınılması için, özellikle az gören hastaların damlaları başkaları tarafından damlatılmalıdır.

Doktorunuzun önerisi olmadıkça göz damlası kullanırken kontakt lens kullanılmamalıdır.

Göz ilaçlarını çocukların erişebilecekleri yerlerden uzak tutun, ilaçları birbirleri ile karıştırmayın ve her damlatma sırasında elinize doğru ilacı aldığınızı kontrol edin. 

(* Faik Oruçoğlu. Topikal göz ilaçlarının dikkatsiz kullanımı sonucu oluşan mekanik oküler yüzey yaralanmaları. J Kartal Tr 2013)

İzleme 1337
  • @balkarateş göz damlaları muhteliftir ve hastalıklara özgü damlalar kullanılmaktadır. Steril tuzlu su çözeltilerinden özellikle kornea ödemi gibi durumlarda damlalar hazırlansada günümüzde buna ihtiyaç duyulmamaktadır. Çünkü zaten tuz çözeltili steril damlaları eczanelerden doktor reçeteleri ile temin edilebilirsiniz.

  • Merhaba, Göz damlası yerine tuzlu su çözeltisi hazırlanıp uygulanıyor bazı yerlerde, bu tür uygulamalar doğru mudur?

Gönderiye yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir! Giriş Yap